1. Aktualności
  2. Świat

USDA: Prognoza produkcji przetworów mleczarskich

Źródło: BGŻ/Marta Skrzypczyk
Autor: Aleksandra Karpińska

Prognozy USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) wskazują, iż w 2011 r. wzrośnie światowa produkcja wszystkich podstawowych przetworów mleczarskich (mleko płynne, masło, sery, mleko w proszku).

W największym stopniu zwiększy się ona w przypadku pełnego mleka w proszku – o prawie 5% w relacji rocznej do 3834 tys. ton. Będzie to przede wszystkim wynik zmian w poziomie przetwórstwa mleka w Chinach, Nowej Zelandii (która systematycznie zwiększa swój udział w światowym rynku PMP) – o 50 tys. t – oraz Argentynie – o 40 tys. ton. Produkcja PMP jest napędzana dynamicznie rosnącym popytem importowym na ten produkt. Według danych USDA w 2010 r. światowy import PMP zwiększył się o 17% względem 2009r., zaś w bieżącym roku przewidywany jest wzrost o dalsze 16%. W największym stopniu zakupy zwiększą Chiny – o25% r/r, tj. 80 tys. t – oraz Rosja – o 40% tj. 20 tys. t (do 70tys. t) i Indonezja – o 20%, tj. 10 tys. ton. Jednocześnie USDA prognozuje, iż w bieżącym roku globalna produkcja zarówno masła jak i odtłuszczonego mleka w proszku wzrośnie o około 3% względem 2010 r., zaś serów o około 1%.