1. Aktualności
  2. Świat

Japonia: Wpływ trzesięnia ziemii na światowy rynek mleczarstwa

Źródło: BGŻ/Marta Skrzypczyk
Autor: Aleksandra Karpińska

Na globalnym rynku przetworów mleczarskich nadal panuje niepewność co do wpływu trzęsienia ziemi w Japonii na handel międzynarodowy, co przyczynia się m.in. do spadku cen.

Po obniżce o średnio 11,4% w połowie marca, podczas ostatniej aukcji kontraktów terminowych zorganizowanej 5 kwietnia br. na platformie globalDairyTrade, notowania pełnego mleka w proszku (PMP) osłabiły się o kolejne 5,6%. Ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego spadły o 1,7%, zaś odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) zwiększyły się o 1,5% względem ostatniego notowania. Z kolei według danych USDA w portach Oceanii i Europy Zachodniej na wysokim, stabilnym poziomie utrzymują się ceny masła, tanieje natomiast OMP. Trudno na razie wyrokować, na ile mamy do czynienia z odwróceniem wzrostowego trendu cen przetworów mleczarskich a na ile jest to jedynie korekta na rynku. Niewątpliwie w kolejnych tygodniach na ceny eksportowe dominujący wpływ będą miały wydarzenia w Afryce Północnej oraz Japonii.