1. Aktualności
  2. Świat

Podwyżki na światowym rynku mleka

Źródło: BGŻ/Marta Skrzypczyk
Autor: Aleksandra Karpińska

Po stabilizacji cen w listopadzie i grudniu ubiegłego roku początek stycznia przyniósł silne podwyżki na światowym rynku mleka.

Według danych USDA w rejonie Oceanii najbardziej podrożało mleko w proszku – odtłuszczone (OMP) średnio o około 10% do 3200-3650 USD/t – zaś pełne (PMP) o ponad 5% do 3550-3925 USD/t. Ceny masła wzrosły o ponad 2% do 4400-4800 USD/t i tym samym
były o ponad 19% wyższe niż w analogicznym okresie 2010 roku. Na rynku europejskim podwyżki były nieco mniejsze i sięgały maksymalnie 6% w przypadku mleka odtłuszczonego. Wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych organizowanej przez Fonterrę na GlobalDairyTrade (przeprowadzonej 4 stycznia br.) wskazują na utrzymanie tendencji wzrostowych także w przyszłości. Notowania maślanki w proszku w kontrakcie marcowym umocniły się o 20,6% wobec połowy ubiegłego miesąca, OMP o 13,6%, zaś PMP o 1,1%.