1. Aktualności
  2. Polska

Trudna konsolidacja branży mleczarskiej

Źródło: tvp.pl/Witold Katner
Autor: Barbara Wiercińska

Konsolidacja branży mleczarskiej idzie jak po grudzie. Trochę lepiej radzą sobie z koncentracją produkcji rolnicy, przetwórstwo dużo gorzej. Tymczasem bez lepszego wykorzystania naszego potencjału możemy przegrać konkurencję na światowych rynkach.

Na razie nastroje w branży są optymistyczne. W 2010 roku znów udało nam się sprzedać za granicę 1/3 produkcji mleczarskiej. Ale ekonomiści przestrzegają, nasze dotychczasowa przewaga konkurencyjna kończą się. Ceny surowca, energii czy pracy nieuchronnie wyrównują się z poziomem państw Europy Zachodniej. O skali niebezpieczeństwa najlepiej świadczą statystyki. W Polsce funkcjonuje obecnie około 230 zakładów przetwarzających mleko . To mniej więcej tyle samo co u naszych zachodnich sąsiadów, którzy przetwarzają jednak cztery razy więcej mleka.Na polskim rynku za jakiś czas wyłoni się kilkanaście dużych firm przetwarzających dziennie ponad milion litrów mleka. To będą liderzy skutecznie konkurujący na światowych rynkach oraz będący równorzędnymi partnerami dla sieci handlowych. Nie oznacza to jednak, że pozostałe mleczarnie znikną z rynku. Wciąż będzie miejsce dla firm lokalnych lub takich, które produkują towar tradycyjny lub ekologiczny. Ale nawet najwięksi liderzy rynkowi często będą zmuszeni do zmiany swojej strategii i przywiązania coraz większej wagi do budowania marek oraz ograniczenia tzw. eksportu surowcowego.