1. Aktualności
  2. Polska

Rośnie produkcja jogurtów i serów świeżych

Źródło: BGŻ/Marta Skrzypczyk
Autor: Barbara Wiercińska

Niższa rynkowa podaż mleka w okresie pierwszych dziewięciu miesięcy br. nie wyhamował wzrostowych tendencji w produkcji serów świeżych oraz jogurtów.

Według danych GUS we wrześniu br. przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 49 osób wytworzyły 374 mln l jogurtów, tj. więcej o 14% w stosunku rocznym. Produkcja serów świeżych ukształtowała się na poziomie 268 tys. t, tj. o 8% wyższym w relacji rocznej. Spadło natomiast przetwórstwo mleka na masło, artykuły w proszku oraz mleko spożywcze i śmietanie. W ciągu trzech pierwszych kwartałów br. produkcja mleka i śmietany w postaci stałej wyniosła 96,2 tys. t, tj. o prawie 18% mniej wobec 2009 r. (co częściowo może odpowiadać za wysokie ceny tych produktów), masła – 123 tys. t (spadek o prawie 4%), zaś mleka płynnego – 1922 mln l (-0,5%).