Japończycy wprowadzają jogurt antywrzodowy

Jak podaje Rzeczpospolita japońscy naukowcy opracowali jogurt, który dzięki stosownym przeciwciałom zwalcza bakterie wywołujące wrzody (helicobacter pylori). Jak dowiaduje się Forum Mleczarskie, badania nad tym wynalazkiem trwały w istocie od 5 lat (prace dostępne w Journal of Dairy Science Vol. 87, No. 12, 2004). Jednakże dopiero teraz napój jest dostępny na rynku w Japonii i rychło pojawi się w USA. Badania prowadzili naukowcy z Kyoto Womens University. Japończycy, którzy poznali mechanizm działania bakterii, użyli enzymów wytwarzanych przez bakterię do wstrzyknięcia go kurczakom. Ich organizmy wytworzyły zaś stosowne przeciwciała. Zawarte w jajach tych kur przeciwciała zostały następnie wyizolowane i dodane do napoju mlecznego. Dalsze badania na ludziach wykazały, że pod wpływem jogurtu spadła u nich liczba szkodliwych bakterii helicobacter pylori.