1. Aktualności
  2. Polska

Wzrost niemieckiego eksportu mleczarskiego

Źródło: FAMMU/FAPA
Autor: Janusz Górski

W 2008 roku wzrósł wolumen eksportu większości produktów mleczarskich eksportowanych przez Niemcy. Najwięcej wyeksportowano mleka (pakowanego i luzem) – łącznie 2,25 mln ton (8% więcej niż w 2007 r). Trafiało ono przede wszystkim do Włoch, a także do Holandii. Wywóz śmietany (pakowanej i luzem) zwiększył się o 5% do blisko 174 tys. ton. Eksport OMP zmalał o 6%, a wyrobów świeżych – o 5%. Wzrósł natomiast wolumen eksportu masła (+6%) do 90 tys. ton i serów (+2%) do poziomu 904 tys. ton. W przypadku serów blisko 25% wolumenu (244 tys. ton) wysłana została do Włoch, a 7% (63 tys. ton) do Rosji.Import mleczarski do Niemiec pochodził w 2008 roku głównie z Holandii (wzrost o 4% do 228 tys. ton, z Francji o 3% do 116 tys. ton, zmalały zaś dostawy z Danii i Włoch. Import samych serów i twarogów z Polski do Niemiec wzrósł o 25% do 27 tys. ton. Całkowity import serów wyniósł 599 tys. ton, a produktów świeżych 145 tys. ton.