Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery: Old Amsterdam

Europejskie Specjalności: Holandia

Old Amsterdam

Pochodzenie

Holandia, 1985 r. Jest to dojrzała „premium” forma sera Gouda.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane.

Typ sera

Podpuszczkowy długodojrzewający, twardy.

Miąższ

Ciemnożółty, jędrny, zwarty, gładki z nielicznymi oczkami, pokryty czarnym woskiem. Czysty, bogaty orzechowo-maślany, pełny w smaku.

Dojrzewanie

Minimum 8 miesięcy, ale są też wytwarzane odmiany 35+ i 45+. Dojrzewanie odbywa się
na drewnianych deskach.

Przeznaczenie kulinarne

Doskonały składnik deski serów, wspaniale komponuje się z owocami, krakersami, chrupiącym wiejskim chlebem, może stanowić oddzielne danie przekąskowe, pyszną przekąskę koktajlową, składnik dań gorących tj. pieczone ziemniaki, faszerowane papryczki, zupy szpinakowe, steki z łososia, zapiekanki pomidorowe; idealny do starcia na makaron; rekomendowany do win czerwonych i białych oraz porto.

Dostawcy

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25