1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Gouda

Europejskie specjalności: Gouda

Pochodzenie

Holandia, 1184 r. (pierwsza wzmianka), okolice miast Stolwijk i Gouda na płn.-wsch. od Rotterdamu. Nazwa sera pochodzi od targu w mieście Gouda, które stało się centrum handlu tymi serami. Obecnie, w każdy czwartek między 5 kwietnia a 30 sierpnia, jak wieki temu, na tym samym targu wciąż można kupić Goudę i zobaczyć muzeum, w którym niegdyś ważono sery.

Rodzaj surowca

Mleko krowie (choć wytwarza się również sery Gouda z mleka koziego i owczego).

Typ sera

Dojrzewający podpuszczkowy, półtwardy.

Odmiana

Gouda wędzona – w dymie z drewna wierzby. Gouda Belle Blanche – kozi ser o łagodnym
smaku, białej skórce i miąższu; niekiedy dla podkreślenia smaku dodaje się listki pokrzywy. Ser dostępny jest w kształcie cylindra. Maaslander – delikatna Gouda o pełnym smaku. Ma charakterystyczne barwy: pokryta jest zielonymi pasami (Gouda Maaslander – młoda) lub żółto-zielonymi (Gouda Maaslander dojrzała). Baby Gouda (tzw. młoda Gouda) przeznaczona dla dzieci, wytwarzana w 500 g kołach o zwartej teksturze i kolorze. Stosowana zwykle na śniadanie na kanapki. Gouda Old Amsterdam – wyśmienity ser holenderski, dojrzały, o wyrafinowanym, ostrym smaku z lekko maślaną nutą i charakterystyczną kruchą strukturą. Pokryty charakterystyczną woskową czarną skórką.Podział wg wieku: Jonge kaas (4 tyg.), Jong belegen (8-10 tyg.), Belegen (16-18 tyg.), Extra belegen (7-8 tyg.), Oude kaas (10-12 miesięcy), Overjarige kaas (18 i więcej miesięcy).

Oznaczenie

Chronione Oznaczenie Geograficzne (PGI) w 2010 r. dla sera Gouda Holland.
Wcześniej nie posiadał ochrony, dzięki czemu stał się jednym z najczęściej
produkowanych serów na świecie i w Polsce.

Miąższ

Od jasnożółtego po złocistożółty, miękki, elastyczny, jednolity w całej masie, kruchy w wersjach bardziej dojrzałych, nieliczne, małe owalne i okrągłe dziury o nieregularnym rozmieszczeniu.Łagodny, maślany, lekko orzechowy smak, przechodzący w bardziej pikantny podczas dojrzewania.

Dojrzewanie

6 tygodni. Najsmaczniejsza jest Gouda dojrzała, która cechuje się wyrazistym zapachem.
Pełną dojrzałość Gouda uzyskuje po 10-12 tygodniach. Pikantne i dojrzałe odmiany Goudy
takie jak Old Amsterdam dojrzewają znacznie dłużej, bo aż 18 miesięcy.

Przeznaczenie kulinarne

Doskonale smakuje sama, bez żadnych dodatków, idealnie pasuje do dań ciepłych i gorących, do kanapek oraz jako przekąska. Bardzo dobrze współgra z winami białymi i czerwonymi.