ABC serów: Skarby Holandii

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 2/2011 (05)

Maaslander

Pochodzenie: Holandia

Typ sera: podpuszczkowy

Dojrzewanie:

  • Maaslander Jong Belegen – łagodny
  • Maaslander Belegen – dojrzały
  • Maaslander Extra Oud – dojrzały ser śmietankowy

Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie

Kolor: od jasnożółtego do żółtego

Smak: sery o pełnym smaku

  • Maaslander Belegen [dojrzały] – kremowy, o bardziej wyraźnym smaku
  • Maaslander Extra Oud – dojrzały ser śmietankowy

Miąższ: gładki; o miękkiej teksturze

Wielkość dziur: w młodych wersjach dziury bardzo duże, a w bardziej dojrzałych nieliczne małe

Forma/Skórka: wszystkie odmiany sera Maaslander kształtowane są w kręgi

  • Maaslander Jong Belegen – ma charakterystyczne żółto-zielone pasy na swym
  • skowanym opakowaniu
  • Maaslander Belegen – zapakowany jest w czerwono-żółte opakowanie
  • Maaslander Extra Oud – opakowany jest w woskowe opakowania w czarno-żółte

Zastosowanie i podawanie: idealny na kanapki, do starcia i jako dodatek do sosów


Prima Donna

Pochodzenie: Holandia

Typ sera: twardy podpuszczkowy. Jest skrzyżowaniem dojrzałego holenderskiego sera Gouda i włoskiego Parmigiano Reggiano

Czas dojrzewania: 6 miesięcy

Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie

Kolor: intensywnie żółty, z widocznymi białymi kryształkami kazeiny

Smak: Pikantny, lekko słodki smak, z dość słodkim karmelowym wykończeniem. Ser pachnie jak cukierki toffi

Miąższ: twardy, rozpływający się w ustach

Forma: krąg/cylindryczny w kształcie koła o masie 26 kg

Zastosowane i podawanie: Ser jest doskonały na kanapki, w zupach i sosach lub jako przekąska z lampką czerwonego wina tj. czerwone owocowe: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah lub Zinfandel


Parrano

Pochodzenie: Holandia

Typ sera: podpuszczkowy; łączy cechy serów Cheddar, Parmezan i Gouda

Czas dojrzewania: Parrano Originale – dojrzewa do 5 miesięcy, Parrano Olifesta – dojrzewa do 5 miesięcy, Parrano Robusto – dojrzewa do 9 miesięcy

Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie

Kolor: złocistożółty

Smak: tłusto-słony

Miąższ: jednolity, kruchy

Skórka: naturalna

Forma: krąg

Zawartość tłuszczu w suchej masie: 45%

Zastosowanie i podawanie: doskonały jako ser na deskę, deserowy


Strona 6 z 12