ABC serów: Skarby Holandii
Beemster Graskaas
Pochodzenie: Holandia
Typ sera: twardy, podpuszczkowy
Czas dojrzewania: młody, holenderski; dojrzewa przez 1 miesiąc
Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie
Kolor: żółty, kremowy
Smak: maślany zapach i łagodny, kremowy smak
Miąższ: żółty (jednorodny)
Skórka: woskowa koloru zielonego
Wielkość dziur: nieregularne, nieduże dziurki
Forma: cylindryczne kręgi
Zawartość tłuszczu: 45%
Edam
Pochodzenie: Holandia; miasto Edam w północnej Holandii. Produkowany od XVI wieku.
Typ sera: podpuszczkowy, dojrzewający
Czas dojrzewania: od 8 do 10 tygodni
Typ mleka: mleko krowie
Kolor: jasnożółty
Smak: smak i zapach sera edamskiego jest delikatny, słodki i lekko orzechowy, łagodny, bardziej suchy niż Gouda
Miąższ: półtwardy lub twardy o elastycznej konsystencji; miąższ zwarty, miękki i elastyczny (w zależności od wieku sera)
Skórka: twarda i sucha, pokryta czerwonym woskiem; skórka pokryta czarnym woskiem oznacza, że Edam dojrzewał około 4 miesięcy.
Wielkość dziur: cechuje się rzadkimi oczkami wielkości grochu lub ryżu
Forma: formowany w kule (ok. 1,7 kg) lub w bloki. Dostępny w postaci kul jest eksportową wizytówką Holandii
Zawartość tłuszczu w suchej masie: 40%
Przechowywanie: w temperaturze 4-6°C
Odmiany: Ser Edamski może występować w postaci sera młodego lekko kwaskowego w smaku tzw. Young, dojrzałego (Matured) oraz starego tzw. Old – pikantnego w smaku
– Old Edam ma intensywny zapach, zwartą konsystencję, jest niezwykle twardy oraz pikantny.
– Ceniona jest również odmiana Baby Edam.
Zastosowanie i serwowanie: Spożywa się go w postaci młodego sera na śniadania, przekąski lub kolacje.
Importerzy:
- Euroser: Edam
- Jansen: Edam kula