ABC serów: Skarby Holandii
Friesian (lub Frisia)
Pochodzenie: Fryzja, północna Holandia
Typ sera: twardy, podpuszczkowy
Typ mleka: mleko krowie pełne lub odtłuszczone
Kolor: jasnożółty
Smak: ostry smak i korzenny aromat
Miąższ: zbity i zwarty w konsystencji
Skórka: twarda, żółta
Wielkość dziur: liczne nieduże
Forma: kręgi
Odmiany: występuje odmiana z mleka odtłuszczonego i mleka pełnego
Zawartość tłuszczu: od 20 do 40%
Black Label Uniekaas
Pochodzenie: Holandia
Typ sera: twardy, podpuszczkowy
Typ mleka: mleko krowie
Kolor: żółty, pogłębiający się w miarę dojrzewania
Smak: ma wyraźny, orzechowy posmak, który wraz z dojrzewaniem wyróżnia się pikantnąnutą
Zastosowanie: młode sery są dedykowane do kanapek, im starszy tym jego smak predestynuje go do bardziej wyrafinowanych zastosowań kulinarnych jako dodatek smakowy
Ruscello
Pochodzenie: Holandia
Typ sera: podpuszczkowy
Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie
Kolor: w zależności od dodanego składnika
Smak: o delikatnym, pełnym smaku, dostępny w szesnastu różnych smakach m.in.: oliwki,dziki czosnek, papryka, kminek, pesto, orzeszki, pokrzywa, pistacje, zioła, musztarda, włoskie zioła
Rembrandt extra aged Gouda
Pochodzenie: Holandia
Typ sera: podpuszczkowy
Czas dojrzewania: 1 rok
Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie
Kolor: mocno pomarańczowa barwa
Smak: wyczuwalne nuty miodu, karmelu, z pikantnym posmakiem starej whisky
Miąższ: półtwardy i dość kruchy
Skórka: czarna parafina z charakterystycznym wizerunkiem Rembrandta
Wielkość dziur: nieliczne
Forma: kręgi
Zastosowanie: delikates dla koneserów, na deskę do potraw na zimno i ciepło