ABC serów: Skarby Holandii

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 2/2011 (05)

Friesian (lub Frisia)

Pochodzenie: Fryzja, północna Holandia

Typ sera: twardy, podpuszczkowy

Typ mleka: mleko krowie pełne lub odtłuszczone

Kolor: jasnożółty

Smak: ostry smak i korzenny aromat

Miąższ: zbity i zwarty w konsystencji

Skórka: twarda, żółta

Wielkość dziur: liczne nieduże

Forma: kręgi

Odmiany: występuje odmiana z mleka odtłuszczonego i mleka pełnego

Zawartość tłuszczu: od 20 do 40%


Black Label Uniekaas

Pochodzenie: Holandia

Typ sera: twardy, podpuszczkowy

Typ mleka: mleko krowie

Kolor: żółty, pogłębiający się w miarę dojrzewania

Smak: ma wyraźny, orzechowy posmak, który wraz z dojrzewaniem wyróżnia się pikantnąnutą

Zastosowanie: młode sery są dedykowane do kanapek, im starszy tym jego smak predestynuje go do bardziej wyrafinowanych zastosowań kulinarnych jako dodatek smakowy


Ruscello

Pochodzenie: Holandia

Typ sera: podpuszczkowy

Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie

Kolor: w zależności od dodanego składnika

Smak: o delikatnym, pełnym smaku, dostępny w szesnastu różnych smakach m.in.: oliwki,dziki czosnek, papryka, kminek, pesto, orzeszki, pokrzywa, pistacje, zioła, musztarda, włoskie zioła


Rembrandt extra aged Gouda

Pochodzenie: Holandia

Typ sera: podpuszczkowy

Czas dojrzewania: 1 rok

Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie

Kolor: mocno pomarańczowa barwa

Smak: wyczuwalne nuty miodu, karmelu, z pikantnym posmakiem starej whisky

Miąższ: półtwardy i dość kruchy

Skórka: czarna parafina z charakterystycznym wizerunkiem Rembrandta

Wielkość dziur: nieliczne

Forma: kręgi

Zastosowanie: delikates dla koneserów, na deskę do potraw na zimno i ciepło


Strona 9 z 12