ABC serów: Skarby Holandii
Maasdam
Pochodzenie: Holandia; stworzony w ostatnim dziesięcioleciu XX wieku, jako alternatywa dla droższych szwajcarskich serów z rodziny Emmentaler. Nazywany jest holenderskim Emmentalerem. Dostępny również jako Leerdammer i Maasdammer. Nazywany „holenderski Swiss”
Typ sera: półtwardy podpuszczkowy
Czas dojrzewania: dojrzewa szybciej niż wiele innych serów z Holandii; gotowy do sprzedaży po upływie 4-12 tygodni
Typ mleka: mleko krowie pasteryzowane
Kolor: żółty
Smak: kremowy; subtelny; słodki z maślanym zapachem i owocowym tłem
Miąższ: półtwardy; wilgotny; bardziej delikatny i sprężysty
Wielkość dziur: duże oczkowanie
Skórka: gładka naturalna błyszcząca skórka; może być pokrywana woskiem
Forma: dostępny jest w kształcie kręgu; o wadze około 13 kg
Zawartość tłuszczu w suchej masie: 45%
Technologia produkcji: do produkcji sera Maasdam, stosowane są mikroorganizmy, które powodują formowanie się otworów wielkości orzechów, nieregularnie splecionych w całym wnętrzu sera
Przechowywanie: max. w temp. 6°C
Odmiany: – Westberg – klasyczny ser z dużymi dziurami; pokryty zieloną woskowiną; dostępny w postaci kręgów; delikatny w smaku, o wyraźnej słodkiej i orzechowej nucie
Zastosowanie: spożycie jako snack albo na śniadanie do kanapek; sałatek; na deskę serów; doskonale smakuje grillowany. Najlepszy do wina czerwonego o średnim okresie dojrzałości.
Importerzy:
- Euroser: Westberg, Westberg Light
- Lactalis Polska: Maasdam
- Jansen: Maasdam; Maasdam Rondeur
- Temar (PPH): Maasdam Frico
Reypenaer
Pochodzenie: Holandia; region Utrecht
Typ sera: podpuszczkowy
Czas dojrzewania: od 1 roku do ok. 2 lat
Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie
Kolor: ciemnożółty
Smak: aromat i smak sera jest wyraźny i pikantny. Smak rozwija się na podniebieniu, budząc nuty suszonych owoców i karmelu.
Miąższ: tekstura twarda, na podniebieniu doskonale topi się
Skórka: białe plamy widoczne na powierzchni oznaczają początek mineralizacji i krystalizacji białek
Wielkość dziur: nieliczne, duże
Forma: kręgi; krojone w trójkaty
Zastosowanie: deserowe
Odmiany: Reypenaer występuje w 2 odmianach:
- Reypenaer – dojrzewający 1 rok
- Reypenaer VSOP – dojrzewający 2 lata
Nagrody: W 2007 roku Reypenaer zdobył złoty medal dla najlepszego holenderskiego sera i nagrodę dla najlepszego sera kontynentalnego