ABC serów: Skarby Holandii

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 2/2011 (05)

Maasdam

Pochodzenie: Holandia; stworzony w ostatnim dziesięcioleciu XX wieku, jako alternatywa dla droższych szwajcarskich serów z rodziny Emmentaler. Nazywany jest holenderskim Emmentalerem. Dostępny również jako Leerdammer i Maasdammer. Nazywany „holenderski Swiss”

Typ sera: półtwardy podpuszczkowy

Czas dojrzewania: dojrzewa szybciej niż wiele innych serów z Holandii; gotowy do sprzedaży po upływie 4-12 tygodni

Typ mleka: mleko krowie pasteryzowane

Kolor: żółty

Smak: kremowy; subtelny; słodki z maślanym zapachem i owocowym tłem

Miąższ: półtwardy; wilgotny; bardziej delikatny i sprężysty

Wielkość dziur: duże oczkowanie

Skórka: gładka naturalna błyszcząca skórka; może być pokrywana woskiem

Forma: dostępny jest w kształcie kręgu; o wadze około 13 kg

Zawartość tłuszczu w suchej masie: 45%

Technologia produkcji: do produkcji sera Maasdam, stosowane są mikroorganizmy, które powodują formowanie się otworów wielkości orzechów, nieregularnie splecionych w całym wnętrzu sera

Przechowywanie: max. w temp. 6°C

Odmiany: – Westberg – klasyczny ser z dużymi dziurami; pokryty zieloną woskowiną; dostępny w postaci kręgów; delikatny w smaku, o wyraźnej słodkiej i orzechowej nucie

Zastosowanie: spożycie jako snack albo na śniadanie do kanapek; sałatek; na deskę serów; doskonale smakuje grillowany. Najlepszy do wina czerwonego o średnim okresie dojrzałości.

Importerzy:

  • Euroser: Westberg, Westberg Light
  • Lactalis Polska: Maasdam
  • Jansen: Maasdam; Maasdam Rondeur
  • Temar (PPH): Maasdam Frico

Reypenaer

Pochodzenie: Holandia; region Utrecht

Typ sera: podpuszczkowy

Czas dojrzewania: od 1 roku do ok. 2 lat

Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie

Kolor: ciemnożółty

Smak: aromat i smak sera jest wyraźny i pikantny. Smak rozwija się na podniebieniu, budząc nuty suszonych owoców i karmelu.

Miąższ: tekstura twarda, na podniebieniu doskonale topi się

Skórka: białe plamy widoczne na powierzchni oznaczają początek mineralizacji i krystalizacji białek

Wielkość dziur: nieliczne, duże

Forma: kręgi; krojone w trójkaty

Zastosowanie: deserowe

Odmiany: Reypenaer występuje w 2 odmianach:

  • Reypenaer – dojrzewający 1 rok
  • Reypenaer VSOP – dojrzewający 2 lata

Nagrody: W 2007 roku Reypenaer zdobył złoty medal dla najlepszego holenderskiego sera i nagrodę dla najlepszego sera kontynentalnego


Strona 5 z 12