ABC serów: Skarby Holandii

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 2/2011 (05)

Parrano Originale

Pochodzenie: Holandia

Typ sera: podpuszczkowy

Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie

Kolor: jasnożółty

Smak: intrygujący, orzechowy

Miąższ: twardy, jednolity

Skórka: naturalna pokryta woskiem

Wielkość dziur: nieliczne, duże

Forma: kręgi w czerwonej parafinie

Zastosowanie i podawanie: doskonały do sałatek, kanapek, makaronów i sosów


Parrano Olifesta

Pochodzenie: północna Holandia

Typ sera: podpuszczkowy

Czas dojrzewania: do 5 miesięcy

Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie

Kolor: żółty

Smak: lekko pikantny, słony z ziołowym posmakiem; w produkcji wykorzystuje się suszone pomidory, zioła i oliwę z oliwek

Miąższ: półtwardy, gładki, złotego koloru, zwarta konsystencja

Wielkość dziur: duże, nieliczne

Forma: dostępny w kształcie kręgu o wadze 4,5 kg

Zastosowanie i podawanie: jako przekąska, dodatek do sałatek, zup czy sosów oraz na kanapki


Parrano Robusto

Pochodzenie: Holandia

Typ sera: podpuszczkowy; łączy cechy kilku starzonych gatunków sera: Cheddar, Parmezan i Gouda

Czas dojrzewania: 9 miesięcy

Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie

Kolor: żółty

Smak: tłusto-słony

Miąższ: o lekko kredowej konsystencji

Skórka: naturalna, z czerwonym woskiem

Wielkość dziur: duże, nieliczne

Forma: kręgi

Zastosowanie i podawanie: doskonały na deser, jako przekąska, dodatek do sałatek, sosów, doskonale smakują w towarzystwie czerwonych win dojrzałych i bogatych smakowo


Boeren Leidenkaas

Pochodzenie: Południowa Holandia; okolice w dorzeczu Renu, okolice Lejdy

Typ sera: twardy, podpuszczkowy

Czas dojrzewania: od 3 do 12 miesięcy

Typ mleka: mleko krowie

Kolor: nierównomierny, cętkowany, żółtopomarańczony

Smak: bogaty smak i niepowtarzalny aromat zawdzięcza kminkowi, dodawanemu w czasie produkcji

Miąższ: tradycyjny wiejski twardy ser

Skórka: barwiona przy użyciu naturalnego barwnika – annato, w wyniku czego uzyskuje się pomarańczowoczerwoną barwę

Wielkość dziur: nierównomierne

Forma: cylindryczne kręgi

Zawartość tłuszczu w suchej masie: od 30-40%

Zastosowanie i podawanie: do śniadań, kolacji oraz poprawienia smaku potraw kulinarnych. Proponowany z winami typu Syrah, Chianti lub Beer Beerenbur


Strona 7 z 12