ABC serów: Skarby Holandii
Parrano Originale
Pochodzenie: Holandia
Typ sera: podpuszczkowy
Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie
Kolor: jasnożółty
Smak: intrygujący, orzechowy
Miąższ: twardy, jednolity
Skórka: naturalna pokryta woskiem
Wielkość dziur: nieliczne, duże
Forma: kręgi w czerwonej parafinie
Zastosowanie i podawanie: doskonały do sałatek, kanapek, makaronów i sosów
Parrano Olifesta
Pochodzenie: północna Holandia
Typ sera: podpuszczkowy
Czas dojrzewania: do 5 miesięcy
Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie
Kolor: żółty
Smak: lekko pikantny, słony z ziołowym posmakiem; w produkcji wykorzystuje się suszone pomidory, zioła i oliwę z oliwek
Miąższ: półtwardy, gładki, złotego koloru, zwarta konsystencja
Wielkość dziur: duże, nieliczne
Forma: dostępny w kształcie kręgu o wadze 4,5 kg
Zastosowanie i podawanie: jako przekąska, dodatek do sałatek, zup czy sosów oraz na kanapki
Parrano Robusto
Pochodzenie: Holandia
Typ sera: podpuszczkowy; łączy cechy kilku starzonych gatunków sera: Cheddar, Parmezan i Gouda
Czas dojrzewania: 9 miesięcy
Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie
Kolor: żółty
Smak: tłusto-słony
Miąższ: o lekko kredowej konsystencji
Skórka: naturalna, z czerwonym woskiem
Wielkość dziur: duże, nieliczne
Forma: kręgi
Zastosowanie i podawanie: doskonały na deser, jako przekąska, dodatek do sałatek, sosów, doskonale smakują w towarzystwie czerwonych win dojrzałych i bogatych smakowo
Boeren Leidenkaas
Pochodzenie: Południowa Holandia; okolice w dorzeczu Renu, okolice Lejdy
Typ sera: twardy, podpuszczkowy
Czas dojrzewania: od 3 do 12 miesięcy
Typ mleka: mleko krowie
Kolor: nierównomierny, cętkowany, żółtopomarańczony
Smak: bogaty smak i niepowtarzalny aromat zawdzięcza kminkowi, dodawanemu w czasie produkcji
Miąższ: tradycyjny wiejski twardy ser
Skórka: barwiona przy użyciu naturalnego barwnika – annato, w wyniku czego uzyskuje się pomarańczowoczerwoną barwę
Wielkość dziur: nierównomierne
Forma: cylindryczne kręgi
Zawartość tłuszczu w suchej masie: od 30-40%
Zastosowanie i podawanie: do śniadań, kolacji oraz poprawienia smaku potraw kulinarnych. Proponowany z winami typu Syrah, Chianti lub Beer Beerenbur