ABC serów: Skarby Holandii

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 2/2011 (05)

Wilde Weide

Pochodzenie: Holandia; powstaje w Warmond

Typ sera: twardy podpuszczkowy

Typ mleka: z mleka krowiego

Kolor: bladego miodu

Smak: subtelny; na pograniczu sera słodkiego i pikantnego

Miąższ: z wieloma małymi perłowobiałymi kropkami, które wskazują na kryształy białka; struktura krucha.

Wielkość dziur: mała, nieliczne

Forma: koła

Technologia produkcji: produkuje się go tylko 28 sztuk tygodniowo tj. 13 kg. Jest serem ekologicznym

Zastosowanie i podawanie: doskonale smakuje z młodym winem California Pinot Noir i Madera


Westlite Toscana

Pochodzenie: Holandia

Typ sera: podpuszczkowy

Czas dojrzewania: młody, holenderski ser z włoskimi ziołami

Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie

Kolor: żółty

Smak: kremowy, z nutą śródziemnomorskich przypraw tj. oregano, cebula, bazylia, pietruszka i czosnek

Miąższ: pełny

Skórka: pokryty cienką woskowaną skórką

Forma: wytwarzany jest w kształcie kręgu

Zawartość tłuszczu w suchej masie: 20%, polecany dla osób dbających o linię

Zastosowanie: na kanapki, jako przekąska, doskonały w ciepłych i zimnych daniach




Strona 11 z 12