ABC serów: Skarby Holandii
Zikko
Pochodzenie: Holandia
Typ sera: doskonałej jakości ser podpuszczkowy
Typ mleka: mleko kozie
Kolor: jasnożółty
Smak: pikantny, dla koneserów
Miąższ: jednolity
Skórka: ma żółtą naturalną skórkę i białą skórkę z wosku
Forma: kręgu/koła z charakterystyczną skórką
Zastosowanie: na kanapki, jako przekąska, doskonałe w ciepłych i zimnych posiłkach
Importer: Euroser
Chevrette
Pochodzenie: Holandia
Typ sera: podpuszczkowy
Typ mleka: mleko kozie
Kolor: jasnokremowy
Smak: delikatny
Miąższ: zwarty
Skórka: beżowa
Wielkość dziur: nieliczne
Forma: kręgi
Zawartość tłuszczu w suchej masie: niski poziom tłuszczu i sodu. Ze względu na niską zawartość tłuszczu i sodu rekomendowany dla osób cierpiących na choroby układu krążenia
Zastosowanie i podawanie: Serwowany z pieczywem, na desce serowej, używany do pizzy, zapiekanek, tostów. Doskonały dla alergików – nie wywołuje uczuleń
Westlite Mild
Pochodzenie: Holandia
Typ sera: podpuszczkowy
Czas dojrzewania: młody ser
Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie
Kolor: żółte wnętrze
Smak: delikatny kremowy, niepowtarzalny
Miąższ: miękki, kremowy
Skórka: złocista skórka powleczona parafiną
Wielkość dziur: ma niewiele oczek
Forma: wytwarzany w kształcie koła
Zawartość tłuszczu w suchej masie: 30%, polecany dla osób dbających o linię
Zastosowanie: do kanapek, przekąsek, do dań na ciepło i na zimno
Importer: Euroser