Sery świeże: Czego nie wiesz o serach świeżych

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2014 (63)

Mascarpone – kwiat mleka

Mascarpone to świeży ser z mleka krowiego lub bawolego, powstały poprzez dodanie bakterii kwasu mlekowego do śmietanki zebranej z mleka użytego do produkcji parmezanu. Jest to odmiana sera o bardzo kremowej tłustej konsystencji. Cechuje go jasnokremowy lśniący kolor. Mascarpone ma delikatny, kremowy, maślany, słodki smak.

Nazwa sera pochodzi od terminu „mascarpone mascherga”, co w tłumaczeniu oznacza kwiat mleka. Mascarpone pochodzi z Lombardii. Jest to ser o długiej historii, bowiem znany był już XVI wieku. Oryginalnie produkowano go w Lodi, Abbiategrasso, Como oraz Lecco. Jedną z odmian jest Mascarpone Torta Rich.

Wartość odżywcza

Ser mascarpone odznacza się unikatowym smakiem i należy do ciekawych składników kulinarnych, podkreślających smak potraw oraz nadając im aksamitną konsystencję. Jednakże jego wadą jest wysoka kaloryczność; 100 g to 394 kcal. Mascarpone zawiera 3,5 g białka, 5,1 g węglowodanów oraz 40 g tłuszczu.

Zastosowanie kulinarne

Ser masacrpone na zawsze już będzie związany ze słynnym włoskim deserem tiramisu. Intrygujący deser do przedpołudniowej kawy porwał smakoszy na całym świecie Jest to jeden z najbardziej popularnych serów na świecie, nieomylnie kojarzony z Włochami. Oprócz tiramisu mascarpone ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Stosowany jest jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, deserów oraz potraw z warzyw i owoców.

Obecnie mascarpone dodaje się także do różnego typu koktaili mlecznych, likierów (marsala, kawowego). Doskonale smakuje w kombinacji w czekoladą. Mascarpone znalazł też zastosowanie w różnego typu daniach słodkich i wytrawnych. Stosowany jest jako dodatek do makaronów i ryżu jako smakowy zamiennik śmietany. Jest również wykorzystywany jako podstawa gorących i zimnych sosów, w połączeniu z grzybami, ziołami oraz przyprawami orientalnymi. Polecany do dań z ryb i drobiu. W regionie Friulli mieszany jest z anchovis, musztardą i przyprawami.

Ser mascarpone powinno przechowywać się w lodówce w temperaturze 4-5°C.

Ciekawy produkt

Polska dumą wśród włoskich produktów może błyszczeć polskie mascarpone z Piątnicy. Zwraca uwagę szata graficzna z domkiem we włoskim stylu (ale wciąż pod znanym logo) oraz gładka, aksamitna konsystencją. Mascarpone z Piątnicy to doskonałe połączenie najlepszych cech sera, masła i śmietany z Polski. Każda pani domu może teraz spróbować własnego tiramisu.

Producent: Piątnica (OSM).

Mascarpone na rynku polskim

Mimo że obecny na rynku polskim od kilku lat nie zyskał jeszcze pozycji, jaką zajmuje we Włoszech. Z jednej strony jest to pewnie wynikiem ceny, po jakiej można go kupić, z drugiej strony jest to produkt nieznany kulinarnie w naszym kraju na szerszą skalę. Mimo że odznacza się doskonałymi walorami kulinarnymi jest produktem kalorycznym.

Na rynku można spotkać ciekawe smakowo produkty z tego segmentu. Polskim producentem mascarpone jest Piątnica (OSM). Oferuje ona ser mascarpone w 250 g i 500 g opakowaniach. Ser ten też znajduje się w ofercie Lactalis Polska oraz firmy Temar (PPH). W ofercie Lactalis Polska znajdziemy mascarpone znanej w Polsce marki Galbani. Produkty są dostępne w 500 g i 5 kg opakowaniach. W ofercie firmy Temar (PPH) znajdziemy m.in. Mascarpone E’piu firmy Padana w wersji 250 g, 500 g oraz 2 kg. Euroser oferuje nam niemiecką wersję mascarpone marki Saputo. Candia Polska proponuje z kolei mascarpone Cesareli 250 g i 500 g.

Aleksander Czepelewski

Strategic Marketing Director w Lactalis Polska

Do najpopularniejszej kategorii serów włoskich należy niewątpliwie mozzarella. Choć nie stanowi bardzo dużego rynku, tempo wzrostu tego segmentu należy wciąż do najbardziej dynamicznych na rynku nabiału. Dzieje się tak za sprawą zmiany profilu konsumentów, którzy chętnie sięgają po nowości, są ciekawi niekonwencjonalnych smaków i innowacyjnych rozwiązań. Zainteresowanie serami włoskimi, a w szczególności mozzarellą, jest największe w okresie letnim, od maja do września, kiedy popularne stają się sałatki i dania z wykorzystaniem świeżej mozzarelli. Pozostałe kategorie serów włoskich, choć z każdym rokiem zyskują na popularności wśród Polaków, zajmują trochę mniej miejsca na półce. Dzieje się tak głównie ze względu na fakt, że są to produkty importowane, pozycjonowane jako produkty z wyższej półki, a co za tym idzie niebędące dla wszystkich konsumentów składnikiem codziennej diety.

Firma Lactalis Polska posiada w swojej ofercie szeroką gamę włoskich serów marki Galbani. To marka o ponad 130-letniej tradycji, najczęściej wybierana przez włoskich konsumentów. Do oferty włoskich serów Galbani należą: sery świeże, mozzarella bez zalewy i sery bardzo twarde, parmezan oraz sery z przerostem niebieskiej i zielonej pleśni.

Największą część kategorii serów świeżych stanowi mozzarella biała w zalewie. Jest to jeden z najbardziej popularnych serów we Włoszech; znany na całym świecie ze swego delikatnego smaku i bogactwa zastosowań w kuchni. Mozzarella Galbani to produkt wysokiej jakości, o mlecznym smaku, wyprodukowany w tradycyjny sposób. Charakteryzuje się zastosowaniem naturalnych składników niezawierających konserwantów. Produkt ma białą barwę, miękką i elastyczną konsystencję oraz charakterystyczną dla włoskiej mozzarelli włóknistą strukturę. Polecany jest do sałatek, makaronu, pizzy i wielu dań na zimno lub ciepło, przygotowanych według własnych upodobań i fantazji. Lactalis oferuje konsumentom szeroką gamę produktów: Mozzarella w kulce (125 g), Mozzarella w kulce Light (125 g) o obniżonej zawartości tłuszczu, Mozzarella Maxi (200 g) w kształcie walca pozwalającego pokroić ser na idealne okrągłe plasterki o jednakowej średnicy, Mozzarella Mini (150 g) w kształcie maleńkich kulek idealnych do sałatek, szaszłyków lub koreczków (nie wymagają krojenia) oraz Tris (3 kulki po 125 g).

Galbani oferuje też mozzarellę bez zalewy, idealną do pizzy, lazanii i zapiekanek w formie wiórków (200 g) lub porcji (300 g) łatwą do krojenia w plastry do kanapek lub zapiekania na tostach. Ser Mozzarella charakteryzuje się świetną topliwością, gwarantując pożądaną „ciągliwość”.

Dodatkowo w kategorii serów świeżych typu włoskiego marka Galbani oferuje włoską Ricottę i Mascarpone. Ricotta odznacza się łagodnym i delikatnym smakiem, jest szczególnie cenionym produktem dla osób poszukujących wyrobów lekkostrawnych ze względu na fakt, że jest to ser serwatkowy, podwójnie gotowany. Ricotta stanowi znakomity składnik wielu potraw – deserów i ciast, jak również farszów i dań pikantnych.

Mascarpone to kremowy ser o bardzo miękkiej, lecz zwartej konsystencji, o delikatnym smaku, który umożliwia różnorodność kulinarnych rozwiązań: na słodko jak i na słono. Jest niezbędny do przygotowania najbardziej znanego i zmysłowego włoskiego deseru – tiramisu.

Ofertę serów włoskich Galbani doskonale uzupełniają sery bardzo twarde (Grana Padano, Grangusto) i permezan (Parmigiano Reggiano) oraz sery z przerostem niebieskiej i zielonej pleśni (Gorgonzola Intenso i Gorgonzola Cremoso).

Strona 6 z 6