Sery świeże: Czego nie wiesz o serach świeżych

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2014 (63)

Tadeusz Proczek

Prezes Zarządu w Grodzisk Mazowiecki (OSM)

Grodzisk Mazowiecki (OSM) od 20 lat produkuje mozzarellę i posiada w swojej ofercie szeroką gamę tych serów. Jako pierwsi w kraju rozpoczęliśmy produkcję mozzarelli w zalewie, którą oferujemy od ponad 10 lat. Także jako pierwsi zaczęliśmy produkować mozzarellę Mini w kubku. Jest to bardzo funkcjonalny sposób podania klientowi sera tego typu, o czym świadczy zarówno forma mozzarelli – kuleczki 4,5 g, jak też wygodne opakowanie. Przyświeca temu hasło: „gdy smaczne spotyka się z praktycznym”.

Nasza spółdzielnia stale podąża w kierunku poszukiwania innowacji produktowych. Za taką innowację w okresie ostatnich czterech lat można uznać wprowadzenie na rynek mozzarelli z dodatkiem kwasów Omega 3. Według opinii naukowców kwasy te są bardzo ważnym składnikiem diety. Kwasy Omega 3 wspomagają prawidłowy rozwój, procesy myślenia i uczenia się dzieci. Poza tym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, zwiększając ilość „dobrego” cholesterolu HDL.

Według aktualnych badań marketingowych popularność serów mozzarella w naszym kraju stale wzrasta, zarówno wśród klientów indywidualnych, jak też segmentu HoReCa. Z uwagi na ten fakt w przyszłości planujemy poszerzać gamę asortymentową mozzarelli, aby utrzymać aktualną pozycję lidera rynku wśród producentów krajowych.

Mozzarella po polsku

Mozzarella jest spożywana najczęściej przez mieszkańców dużych miast, młodych o otwartym podejściu do wszelkich nowych międzynarodowych produktów i kuchni świata, wykształconych o wyższych dochodach. Z roku na rok zauważa się wzrost asortymentu tej kategorii, a tym samym należy się spodziewać dalszego wzrostu konsumpcji tej grupy nabiałowej. 

Ze względu na cechy organoleptyczne i sensoryczne mozzarella wymaga zachowania pełnego łańcucha chłodniczego. Dlatego też większość produkcji musi być sprzedawana poprzez nowoczesne placówki handlowe dysponujące odpowiednim sprzętem. W Polsce mozzarella sprzedawana jest głównie w opakowaniach foliowych w solance o gramaturach 100-200 g) oraz kubełkach (300 g-1 kg) lub pudełeczkach.

Polski rynek sera mozzarella dzieli się na rynek mozzarelli pochodzenia krajowego oraz importowanej z Włoch lub Niemiec. Obecnie do dyspozycji mamy mozzarellę w solance (minikulki, kule classic, walce) w foliowych woreczkach oraz kubełkach. Mozzarellę bez solanki można spotkać w postaci wiórków, kawałków oraz bloków. Nie mamy tradycji spożywania mozzarelli z dodatkami tj. mozzarella nadziewana szynką, pomidorami czy oliwkami. Niewielu producentów wychodzi poza ramy standardowej oferty. Do ciekawszych produktów należą produkty z ziołami (bazylia) oraz z kwasami omega 3.

Spośród polskich firm, które produkują mozzarellę należy wymienić m.in. Grupę Mlekovita, Skierniewice (OSM), Grodzisk Mazowiecki (OSM) i Piaski (OSM). Firmami zagranicznymi sprzedającymi w Polsce mozzarellę są m.in.: Candia, Lactalis, Zott Polska. Wśród importerów należy wskazać Temar (PPH) oraz Euroser.

Grupa Mlekovita proponuje ser mozzarella mini (kule 150 g), classic (kulka 125 g) oraz maxi (walec 250 g). W ofercie Grupy Mlekovita znajdziemy też mozzarellę w wiórkach, kawałku oraz bloku. W ofercie mleczarni Skierniewice (OSM) znajdziemy m.in. mozzarellę w kulkach (250 g), mozzarellę w przyprawach: (kulka 255 g), mozzarellę wędzoną (kulka 230 g oraz baton 0,9 kg), w zalewie: (kulka 125 g i kulki mini 100 g), mozzarellę w batonie (1 kg, 3 kg i 5 kg) oraz mozzarellę do pizzy w postaci bloków.

Grodzisk Mazowiecki (OSM) w swojej ofercie posiada m.in. mozzarellę z kwasami omega 3 (250 g), która stanowi ciekawy wyróżnik oferty tej mazowieckiej mleczarni. Fachowa propozycja serów mozzarella z tej spółdzielni mleczarskiej jest jednak znacznie szersza i obejmuje dodatkowo wyroby:

  • Mozzarella w zalewie 125 g
  • Mozzarella Mini w zalewie 125 g
  • Mozzarella w zalewie 100g (4x25 g)
  • Mozzarella naturalna  250 g
  • Mozzarella wędzona  220 g.

Candia w swojej ofercie posiada mozzarellę w solance w postaci kulek do sałaty (mozzarelka Confetto 250 g), 3 kul (kubełek 3 x 100 g) oraz 1 kuli (mozzarella 100 g). Kolejną firmą jest Lactalis Polska, która w swojej ofercie posiada oryginalną włoską mozzarellę z mleka krowiego marki Galbani. W ofercie firmy znajdziemy m.in. kulki 125 g – sprzedawane w zalewie solankowej i dostępne w wersji zarówno standardowej jak i light, mini 150 g – 20 małych kulek mozzarelli w zalewie solankowej – idealnych na półmisek przekąsek; Maxi 200 g – w kształcie walca, idealna do krojenia w plasterki; mozzarella 300 g – porcja mozzarelli bez zalewy; Mozzarella 200 g i 2 kg wiórki oraz Mozzarella ok. 2,7 kg blok.

Zott Polska mozzarellę w swojej ofercie wpisał w markę Zottarella. Pod tą marką znajdziemy m.in. Zottarellę Classic oraz Basilicum o gramaturze 125 g i 250 g, w kulach zatopionych w solance) oraz mini zottarella w wersji classic oraz z bazylią (250 g).

Spośród importerów na uwagę zasługuje Temar (PPH) i Euroser. W ofercie Temar (PPH) znajdziemy m.in. produkty włoskiego producenta Latte Pucio (mozzarella mini w solance w folii 100 g oraz kubełku 500 g) oraz niemieckiej firmy Jaeger (mozzarella w solance w folii 125 g i 250 g). Nowością jest Mozzarella di Bufala 125 g.

W portfolio firmy Euroser znajdziemy m.in. mozzarellę pod marką własną Euroser.


 
Strona 4 z 6