Twarogi do wypieków: Pieczemy chętnie

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 1/2017 (80)
twaróg sernikowy, delik

Na Kujawach popularnymi produktami do wypieku serników są Twarogi sernikowe Delik produkowane przez ROTR (SM). Twaróg sernikowy Delik nie wymaga mielenia, dlatego nadaje się do bezpośredniego użycia. Dostępny jest w wygodnym, kilogramowym opakowaniu, umożliwiającym wielokrotne zamykanie i otwieranie.

Jednym z częściej wymienianych na forach internetowych serów twarogowych do serników jest Mój ulubiony Twaróg sernikowy mleczarni Wieluń (SDM). Spółdzielnia w Wieluniu w swojej ofercie posiada m.in. twaróg sernikowo-kanapkowy w opakowaniach 1 kg. Jak rekomenduje producent twaróg ten nie wymaga mielenia i dodatku tłuszczu, a niedoświadczone adeptki sztuki kulinarnej mogą skorzystać z przepisu na opakowaniu.

Włoszczowa (OSM) produkuje twarogi dla finalnego konsumenta oraz dla sektora HoReCa. Spółdzielnia jest też jednym z największych producentów twarogów do wypieków. Najpopularniejszym jest twaróg na sernik w wiaderku 1 kg, rosnącym zainteresowaniem cieszy się Twaróg Rajski 1 kg – produkt premium o wyższej zawartości tłuszczu, dostępny również w opakowaniu 450 g i 175 g. Ponadto w oddziale w Pawłowicach produkowana jest krajanka w opakowaniu 1 kg i 400 g oraz twaróg mielony w kostce 250 g. Do sektora HoReCa skierowany jest ser cukierniczy waniliowy w wiaderku 11 kg dedykowany jako nadzienie do drożdżówek oraz ser twarogowy cukierniczy w wiaderku 11 kg przeznaczony do wypieku serników, w tym również sernika wiedeńskiego.

Kluczowym procesem w produkcji sernika jest mielenie sera. Proces mielenia jest czasochłonny i wymaga trochę wysiłku. Specjaliści uważają, że najlepiej jest zemleć ser dwa lub trzy razy. Dlatego też wiele osób unika samodzielnego pieczenia serników, bowiem nie ma urządzeń, siły i czasu, by zemleć.

Firmy zagraniczne

Do firm zagranicznych produkujących sery do serników zaliczamy francuską Grupę Lactalis oraz Mleczarnię Turek.

Lactalis Polska, lider segmentu twarogów sernikowych pod marką Président oferuje m.in.: Président Twaróg do wypieków w 1 kg (w wiaderku), Twaróg sernikowy Président 500 g 8% tłuszczu (w kubeczku), Twaróg sernikowy Président 1 kg 8% tłuszczu (w barkietce) oraz sernikowy 1kg 4% tłuszczu (w barkietce).

Mleczarnia Turek oferuje m.in. Serek do wypieków – delikatny i śmietankowy w wygodnym opakowaniu 2x500 g.

Marki własne

Coraz częściej w segment serów do twarogów wchodzą marki handlowe. Swoje sery do pieczenia w ofercie mają m.in.: Biedronka – Vitello, Serek Twarogowy waniliowy lub naturalny, Lidl pod marką Pilos – twaróg sernikowy oraz Tesco ser twarogowy – polecany przez Roberta Makłowicza.

Producenci i eksporterzy serów typu ricotta i mascarpone

Sery mascarpone i riccotta są głównie oferowane przez importerów. W kategorii producentów mascarpone na uwagę zasługuje Piątnica (OSM), która od wielu lat specjalizuje się w produkcji tego gatunku sera. Mascarpone jest także oferowane pod markami producenckimi: produkt Galbani 500 g (Grupa Lactalis) oraz pod markami własnymi sieci handlowych. Jeżeli chodzi o serek ricotta to produkowany jest przez polską mleczarnię Skarszewy (SM). Inne wyroby w tej kategorii to m.in.: produkty Mlekoma Dairy, Igor, Granarolo, Ceko oraz pod markami własnymi.

Strona 5 z 5