Higiena – element systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa

Katarzyna Godlewska
Forum Mleczarskie Biznes 2/2016 (24)

Duży wpływ na proces utrzymania higieny w zakładzie przetwórstwa mlecznego mają materiały zastosowane w jego wnętrzach. Nawet najlepsze procedury higieniczne nie spełnią swojej funkcji, jeśli posadzki będą popękane. Pojawienie się ubytków i szczelin, które są trudne do czyszczenia, powoduje zagrożenie rozwoju drobnoustrojów.

Istotne staje się dobranie takich materiałów, które nie tylko wytrzymają obciążenia użytkowe związane z produkcją i czyszczeniem, ale też będą wspierać proces higienizacji, np. poprzez uniemożliwianie rozwoju drobnoustrojów. Przykładem takich materiałów mogą być posadzki żywiczne z dodatkiem antybakteryjnym.Bezspoinowe posadzki poliuretanowo-cementowe Flowfresh firmy Flowcrete Polska mają dodatek antybakteryjny, który redukuje liczbę drobnoustrojów o 99,9% oraz zabezpiecza przed rozwojem bakterii rozwijających się w środowisku kwaśnym. Brak połączeń i fug jest dodatkowym zabezpieczeniem przed gromadzeniem się zanieczyszczeń.

Do stref produkcyjnych zakładów przemysłu mleczarskiego firma Flowcrete Polska proponuje posadzki Flowfresh HF, Flowfresh RT i Flowfresh SR, a do pakowalni i magazynów posadzkę Flowfresh MF. Są to poliuretanowo-cementowe posadzki żywiczne, których główne zalety to:

  • wysoka wytrzymałość mechaniczna na ścieranie, uderzenia czy nacisk
  • bardzo wysoka odporność chemiczna, m.in. na kwas mlekowy – alternatywa dla płytek kwasoodpornych
  • brak fug i spoin
  • odporność termiczna do 120°C
  • odporność na czyszczenie parą wodną
  • dobre właściwości przeciwpoślizgowe w środowisku mokrym.

Odpowiednie standardy, czyli pomiar poziomu higieny w zakładzie mleczarskim i wyniki higienizacji powinny wynikać z oceny ryzyka oraz wymagań prawnych bądź wymagań klientów. Minimalnym wymaganiem w odniesieniu do powierzchni kontaktujących się z żywnością, urządzeń oraz środowiska w obszarach wysokiej ostrożności/wysokiego ryzyka jest określenie limitów dopuszczalnych i niedopuszczalnych w odniesieniu do wyników czyszczenia. Powinny one być oparte na potencjalnych zagrożeniach (np. mikrobiologicznych, alergenach, zanieczyszczeniu ciałami obcymi lub zanieczyszczeniu produktu innym produktem). Dopuszczalne limity czyszczenia mogą być określone odpowiednio, na podstawie oceny wzrokowej, technik bioluminescencji ATP, badań mikrobiologicznych lub chemicznych.

Natalia Bała

Marketing Assistant w firmie Kärcher

Zachowanie higieny w branży mleczarskiej to priorytet. Firma Kärcher dysponuje profesjonalnymi środkami czyszczącymi, które pozwalają zachować czystość w zakładach przetwórstwa mleka. Jednym z polecanych środków, jest preparat przeznaczony do czyszczenia powierzchni o odczynie kwaśnym – RM 93 AGRI, przeznaczony do zastosowania w dojarniach, mleczarniach. Usuwa uporczywe osady, takie jak kamień mleczny, osady mineralne i rdzę. Produkt jest wolny od związanych organicznie fluorowców (wolny od AOX). Składniki powierzchniowo czynne, zawarte w tym preparacie, są zgodne z kryteriami podatności na biodegradację zawartymi w dyrektywie (WE) nr 648/2004.

Ze standardowej oferty godne polecenia są cztery środki: kwaśny RM 25 i zasadowy RM 31 oraz dwie piany: RM 59 ASF – kwaśna i RM 58 – zasadowa. Wszystkie te środki odznaczają się wyjątkową skutecznością w usuwaniu zabrudzeń,  dzięki czemu doskonale sprawdzają się właśnie w branży mleczarskiej.

Firma Kärcher spełnia najsurowsze wytyczne dotyczące bezpieczeństwa oferowanych przez nas produktów. Nasze produkty spełniają wszelkie normy przewidziane przez prawodawstwo krajowe oraz unijne zawarte w tzw. „Pakiecie Higienicznym”. Dbamy o jakość myśląc tutaj przede wszystkim o bezpieczeństwie osób używających naszych środków oraz o zwierzętach. Nasze preparaty produkowane są w centrali Kärcher – w Niemczech. Produkcja odbywa się pod ścisłym nadzorem i jest poprzedzona licznymi, długotrwałymi testami. Surowce pozyskujemy od stałych dostawców co gwarantuje niezmienną jakość oferowanych produktów.

Zmiany w certyfikatach bezpieczeństwa wymuszają na producentach środków czyszczących stały monitoring przepisów, a w konsekwencji konieczność wdrażania zmian dostosowujących produkty do obowiązujących norm i wymogów rynkowych. Firma Kärcher stara się być na bieżąco z wszelkimi aktualizacjami.


Strona 3 z 5