Rynki międzynarodowe (Stany Zjednoczone): Amerykański sen?

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Biznes 1/2016 (23)

Kolejną firmą jest Saputo. Wielkość sprzedaży na koniec 2014 r. 9,509 mld USD. Firma produkuje m.in. sery, płynne mleko, mleko o przedłużonej trwałości, śmietany oraz mleczarskie surowce do żywności.  W Stanach Zjednoczonych firma posiada 26 fabryk.

Kolejną firmą jest Dean Foods Co. z Dallas Na koniec 2013 roku firma wygenerowała sprzedaż w wysokości 9 mld USD. Do najbardziej znanych marek należą Alta Dena, Atlanta Dairies, Barbers Dairy, Barbe’s, Berkeley Farms, Brown Cow, Brown’s Dairy, Country Fresh, Country Love, Creamland, Dairy, Ease, Dairy Pure, Dean’s, Dipzz, Fieldcrest, Jilbert, Land O Lakes, Land-O-Sun & design, Lehigh Valley Dairy Farms, Louis Trauth Dairy Inc., Model Dairy, Morning Glory, Oak Farms. W ofercie firmy znajdziemy m.in. mleko, produkty fermentowane. Fima posiada 69 fabryk.

Czwartą co do wielkości firmą jest Land O’Lakes Inc. z Arden Hills. Na koniec 2013 roku firma wygenerowała sprzedaż na poziomie 4,5 mld USD. Firma posiada 8 fabryk na terenie USA, m.in. w Kalifornii, Minnesocie, Ohio, Pensylwanii. Firma produkuje sery, masło, jogurty i półprodukty mleczarskie. Najbardziej znane marki to Land O’Lakes, Kozy Shack, Alpine Lace, Sauté Express Seasoned Meal Starter.

Kolejną firmą jest Schreiber Foods Green Bay. Firma wygenerowała w 2013 roku sprzedaż w wysokości 4,5 mld USD. Najbardziej znanymi markami są Schreiber, School Choice, Cooper, Clearfield Deli, La Feria, Menu, American Heritage, Pauly, Raskas, Ready-cut Firma produkuje sery, sery śmietankowe, jogurty oraz napoje jogurtowe. Firma posiada 26 zakładów produkcyjnych.

Lactalis American Group Buffalo z siedzibą w Nowym Jorku wygererowala sprzedaż na poziomie 3,952 mld USD. Najbardziej znane marki to Astro, Balderson, Beatrice, Black Diamond, Cheestrings, Ficello, Lactantia, Parmalat, BioBest, Black Diamond, Galbani, President, Sorrento, Rondele. Firma produkuje m.in. mleko, maślankę, śmietany, lody, jogurty, serki wiejskie, masło oraz sprzedaje francuskie sery. Firma posiada 23 zakłady, m.in. w Kalifornii, Idaho oraz stanie Nowym Jork.

Według danych za 2014 rok, przeliczonych na euro, największymi mleczarniami mającymi siedziby w USA były: Dairy Farmers of America (14,72 mld euro), Dean Foods (7,82 mld euro), Land ’O Lakes (4,2 mld euro), Schreiber Foods (4 mld euro), dalej California Dairies (2,3 mld euro). Dane te opublikowało w 2015 roku Forum Mleczarskie na plakacie Mapa Świata.

Eksport produktów mleczarskich w USA

Według danych USDA na przestrzeni ostatnich trzech lat zauważa się spadek eksportu amerykańskich produktów mleczarskich. W 2013 r. całkowity eksport to 6111,3 mln ton, a w 2015 o 27% mniej. Amerykański eksport mleka odtłuszczonego w proszku w 2015 roku wynosił 513 538 ton i kształtował się na podobnym poziomie jak w latach poprzednich. Spadł gwałtownie poziom eksportu mleka pełnego. W 2015 roku wyeksportowano go zaledwie 33 000 ton. Eksport serów w stosunku do roku poprzedniego był niższy o 14%, ale nieznacznie wyższy niż w roku 2013. Całkowity eksport serwatki ukształtował się na poziomie 405 797 ton i był niższy w porównaniu do roku poprzedniego o 11%.

W artykule wykorzystano dane m.in. z: Dairy Management Inc. (DMI), National Milk Producers Federation (NMPF), United States Department of Agriculture (USDA), National Agricultural Statistics Services (NASS), PMMI Dairy industry report, Wisconsin dairy producers report, analizy Euromonitor i Mintel.

Strona 7 z 7