Rynki międzynarodowe (Stany Zjednoczone): Amerykański sen?

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Biznes 1/2016 (23)

Spożycie

Na przestrzeni ostatnich 40 lat w USA odnotowano wzrost spożycia produktów mleczarskich ogółem. W 1975 roku ogółem spożyto 244,5 kg produktów mleczarskich (na osobę), a w 2013 roku było to 275,3 kg. Mimo tego wzrostu obserwuje się zmianę preferencji konsumenckich w kontekście modelu konsumpcji. Przede wszystkim spadło spożycie mleka płynnego z 118,4 kg do poziomu 85,7 kg, co oznacza spadek o 27,6%. Podobna sytuacja jest też w kategorii serków typu cottage (z 1,81 kg do poziomu 0,91 kg na osobę) oraz mleka skondensowanego (z ok. 4 kg na 3,2 kg na osobę). Konsumpcja mleka przesunęła się w kierunku serów podpuszczkowych (wzrost z 6,5 kg na 15,2 kg/osobę), oraz jogurtów (z 0,91 kg na 6,76 kg na osobę). Nieznacznie wzrosło spożycie masła z 2,13 kg na 2,5 kg na osobę.


Produkcja mleczarska w USA (wg OECD)

W ciągu ostatniej dekady (2004-2014) produkcja mleka w USA zwiększyła się o 20,6%, co daje coroczny wzrost na poziomie 1,9%. W 2014 roku wyprodukowano 94,94 mld kg mleka. Według oceny OECD produkcja mleka będzie rosła. Eksperci OECD oceniają, że kategoria produktów świeżych pozostanie na względnym równym poziomie. Szacuje się, iż może wzrosnąć spożycie masła oraz serów.



Strona 2 z 7