Marki w nabiale: Marki produktowe w mleczarstwie

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 5/2014 (66)




Mleczarnia Turek wchodzi w skład międzynarodowej Grupy Soparind Bongrain, jednego z liderów produkcji i dystrybucji serów na świecie. W roku 1993 Grupa Soparind Bongrain rozpoczęła swoją działalność na rynku polskim jako Bongrain Polska, jednak historia firmy w Polsce sięga 1935 roku, kiedy to powstała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Turku.

Dzięki długoletniemu doświadczeniu Mleczarnia Turek stała się ekspertem w swojej dziedzinie, a ogromna liczba zdobytych nagród konsumenckich i branżowych potwierdza wysoką jakość jej produktów i zaufanie marek.

Firma działa według najwyższych standardów jakościowych i nie uznaje w tej kwestii żadnych kompromisów. Kontroli podlegają zarówno surowce, półprodukty oraz produkty finalne. Każda partia produkcyjna poddawana jest dodatkowym badaniom na zawartość bakterii oraz drobnoustrojów. Mleczarnia Turek wykorzystuje do analiz  własne, nowocześnie wyposażone laboratorium.

W swojej ofercie posiada bogaty asortyment serów pleśniowych (Turek i Sekret Mnicha) oraz serów świeżych (Turek i Tartare).



Właścicielem marki Kerrygold jest Irish Dairy Board (IDB). To organizacja irlandzkiego przemysłu mleczarskiego założona w 1961 roku, która w imieniu swych partnerów, czyli irlandzkich spółdzielni mleczarskich i dostawców mleka wprowadza irlandzkie produkty mleczne na lokalny rynek oraz inne zagraniczne rynki. Aktualnie marka Kerrygold jest obecna w ponad 90 krajach, a IDB jest największym eksporterem irlandzkiego przemysłu mleczarskiego.

Nazwa marki Kerrygold pochodzi od miejsca hrabstwa Kerry, gdzie zlokalizowana jest większość produkcji oraz od słowa Gold (złoto), które jest synonimem wysokiej jakości.

Najbardziej znanym produktem i symbolem marki jest masło Kerrygold, w charakterystycznym złotym opakowaniu. Oprócz tradycyjnego masła niesolonego w portfolio firmy znajduje się również masło solone, mix tłuszczowy z dodatkiem olejów roślinnych oraz masła z dodatkiem ziół, czosnku oraz soli morskiej.

Na rynku polskim pod marką Kerrygold konsumenci mogą również zakupić sery typu Cheddar – twarde, długodojrzewające. W ofercie znajdują się: Red Cheddar, Mature Cheddar, Vintage Cheddar oraz Dubliner.


Strona 7 z 7