Marki w nabiale: Marki produktowe w mleczarstwie

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 5/2014 (66)

Mlekovita to spółdzielnia mleczarska wywodząca się z Wysokiego Mazowieckiego. Mlekovita to obecnie Grupa, która zrzesza zakłady zajmujące się przetwórstwem i dystrybucją wyrobów mleczarskich. Około 30-35% produkcji marki wysyłane jest za granicę. To największa grupa mleczarska w Polsce systematycznie zwiększająca wartość swojej marki. Historia grupy sięga ponad 85 lat. Nazwa Mlekovita i nowe logo firmy zostały wprowadzone w 1992 roku. Mlekovita to połączenie słów „mleko i witalność”. Marka ta jest na każdym sprzedawanym przez firmę opakowaniu. Najbardziej znane subbrandy to Polskie (mleko, jogurty), Wypasione (mleko), Twój Kubek (mleko), MiaMu dla dzieci oraz Favita – sery sałatkowo-kanapkowe. Samodzielną marką Mlekovita firma sygnuje produkty takie jak m.in. owsianki, sery żółte, śmietanki.

Koncept marki zakłada akcentowanie zdrowia i zdrowego odżywania oraz szeroko rozumianej polskości, co Mlekovita realizuje systematycznie i z precyzją. Grupa Mlekovita buduje swój wizerunek poprzez systematyczne kampanie marketingowe oraz uczestnictwo w wielu akcjach społecznych typu: Światowy Dzień Mleka w Polsce oraz Szklanka Mleka i Mleko z klasą.

Mlekovita to Lider Polskiego Mleczarstwa (według rankingów KZSM Zw. Rew.) i najcenniejsza marka w produkcyjnym sektorze polskiej gospodarki – czytamy w komunikacie grupy.



W 1933 roku Andre Besnier założył małą mleczarnię w Laval, w północno-zachodniej części Francji. Pierwszym produktem Mleczarni Besnier był ser pleśniowy Camembert, flagowy produkt firmy wytwarzany według niezmienionej receptury do dziś. W 1999 roku zmieniono nazwę firmy z Besnier na Lactalis. W 1968 roku z inicjatywy Michela Besnier, syna założyciela firmy rodzi się marka Président, uniwersalna w brzmieniu i symbolizująca doskonałość i jakość. Marka, której zadaniem będzie odnieść sukces na całym rynku mleczarskim. Pod marką Président obecnie produkowane są sery pleśniowe, twarogi, sery żółte, masło i śmietany.

Lactalis jest potentatem w skali światowej, z imponującą liczbą znanych lokalnie marek. W Polsce największą znajomością cieszą się Président, Galbani (sery włoskie), Jovi (napoje fermentowane).





Strona 4 z 7