Produkty wysokoproteinowe: Białko na start!

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2016 (75)

Zacznijmy od podstaw: aby organizm mógł pracować prawidłowo potrzebne mu są: doza prawidłowo skonstruowanego pożywienia, aktywność fizyczna oraz szeroko rozumiana równowaga psychiczna. Jednym z elementów tej układanki jest żywienie, które w bardzo dużym uproszczeniu polega na racjonalnym zestawieniu podstawowych elementów, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne, w taki sposób, by zapewnić organizmowi optymalne warunki funkcjonowania. Każdy z wymienionych elementów pełni ściśle określoną rolę w naszym organizmie, a ich nadmiar jak i niedobór są niekorzystne. Ważna jest też jakość żywności sama w sobie.

Do dobrych źródeł białka należą jaja, mleko i jego przetwory tj. sery twarogowe i żółte oraz mięso zwierząt hodowlanych (wołowina, wieprzowina, cielęcina), drobiu i ryb. Spośród źródeł białek roślinnych warte polecenia są nasiona strączkowe (groch, fasola, soczewica, soja) oraz produkty zbożowe.

Referencyjna wartość spożycia białka dla osób dorosłych: rekomenduje się, by u osób dorosłych spożycie białka było w granicach 0,8-2 g na 1 kg ciała na dobę, a u sportowców od 1,2-1,4 g na kg na dobę.

Dla seniorów i nastolatków, chorych oraz z nadwagą

Produkty wysokoproteinowe mogą być kierowane do różnych grup docelowych. Najważniejszą grupą są osoby aktywnie spędzające czas, które z jednej strony chcą budować siłę, wytrzymałość oraz dobrą kondycję, z drugiej szybko chcą odbudować i zregenerować organizm po treningu.

Kolejna grupa, która jest zainteresowana tego typu produktami to osoby chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Dieta wysokobiałkowa sprzyja zahamowaniu głodu oraz wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Produkty te także nie są obce mężczyznom, którzy chcą budować swoją masę mięśniową i wytrzymałość.

Wśród osób, które powinny spożywać produkty wysokobiałkowe szczególnie w formie płynnej są osoby starsze o obniżonym apetycie, osłabione chorobami oraz mające problem z połykaniem i motoryką. W grupie tej mogą się też znaleźć młode osoby, które mają duże zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Są to m.in. rozwijające się organizmy nastolatków, którzy nie tylko szybko rosną, ale także dużo ćwiczą i intensywnie się uczą.

Koncepcje produktowe

Z obserwacji poczynań na rynkach zagranicznych wynika, że produkty mleczarskie wysokobiałkowe budzą nadzieję producentów do osiągnięcia sukcesu. Przykładowo badania agencji Mintel z Wielkiej Brytanii wskazują, że 6 na 10 konsumentów wierzy, iż białka pozwalają im lepiej pokonać głód oraz zachować lepszy stan zdrowia. Z badań rynkowych widać, że trend rozwoju produktów rośnie. Przykładowo, w 2013 r. w Europie wśród nowych produktów wdrożono 1,33% wyrobów o podwyższonej zawartości białka, a w USA 7,4%. Ale już w 2015 roku w USA aż 17% nowo wdrażanych produktów zawierało informację o podwyższonym poziomie białka w danym produkcie jako pozytywnego elementu diety. Z analiz wynika też, że rynek mleczarski relatywnie szybko zaadaptowuje swoje działania marketingowe do nowego trendu w zachowaniach konsumentów i czyni to albo poprzez wdrażanie nowych produktów o podwyższonym poziomie białka lub poprzez modyfikację etykiet i pozycjonowania produktów.

Oferowane obecnie na rynku mleczarskie produkty wysokobiałkowe dzielą się na różnego rodzaju napoje, jogurty, mleka lub shake’i. Mogą być one pakowane w butelki, jednorazowe torebki z zakrętkami niewymagające warunków chłodniczych lub jogurty i serki w kubeczkach.

W kategorii shake’ów warto zwrócić uwagę na linię produktów Power Bar – proteinowych wyrobów o zawartości 30 g białka i 160 kcal. Koncepcja produktu wypłynęła z linii batonów pod tą samą marką. Jest to linia produktów bezglutenowych o najwyższej jakości białka, będącego mieszaniną białek kazeinowo-serwatkowych. Shake’i są dodatkowo wzbogacane w  witaminy i składniki mineralne. Odmianą shake’ów są płynne desery w butelkach, które stanowią wysokobiałkową alternatywę dla klasycznych deserów. Mają one zazwyczaj podobne smaki, jak klasyczne desery, ale wzbogacone są w wartościowe białka (proteinowy desero-shake linii Skinnygirl).

Strona 3 z 5