Jogurty naturalne: Przebudzenie mocy

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2016 (75)

Jogurt naturalny a dieta

Oprócz korzystnej dla zdrowia flory bakteryjnej jogurt zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Według rekomendacji jogurt powinien stanowić składnik codziennej diety wszystkich osób powyżej 1. roku życia. Jogurty naturalne są także zalecane osobom nietolerującym cukru mlecznego – laktozy, osobom w czasie kuracji antybiotykowej i podczas rekonwalescencji oraz o obniżonej odporności. U ludzi z obniżonym wydzielaniem soku żołądkowego, spożywanie produktów fermentowanych zwiększa rozpuszczalność i przyswajalność wapnia i żelaza. Ze względu na wartości odżywcze i dietetyczne jogurt rekomendowany jest także dzieciom i dorastającej młodzieży, osobom starszym, kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym piersią.

Jogurt naturalny jest doskonałym źródłem białka – zawiera 10-14 g w 250 g, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania na białko przeciętnej osoby dorosłej. Jogurty zawierają też więcej wolnych aminokwasów, w porównaniu z mlekiem. Przykładem takiego aminokwasu jest endogenna prolina (m.in. helisa/spirala kalogenu – białka tkanki łącznej), której stężenie w jogurcie jest około 45 razy wyższe niż w mleku. W przypadku aminokwasów, tj. histydyny, alaniny, metioniny i izoleucyny, poziom ich jest około 4-9 razy większy niż w mleku. Mleczne produkty fermentowane są również łatwiej trawione w przewodzie pokarmowym człowieka, w porównaniu z mlekiem, a szybkość trawienia białek jogurtu jest prawie trzykrotnie większa niż białek mleka.

Podczas fermentacji dochodzi do częściowej degradacji białek alergizujących mleka i dlatego jogurty polecane są osobom cierpiących na alergię na mleko. W wyniku procesu fermentacji dochodzi też do rozkładu laktozy. Jogurt naturalny odtłuszczony i niesłodzony polecany jest też osobom na diecie z insulinoopornością i w cukrzycy, jako element drugiego śniadania lub zdrowa przekąska między posiłkami.

Bezsprzecznie jogurt naturalny jest bogatszy w wapń niż mleko. Eksperci rekomendują konsumowanie 800-1200 mg wapnia każdego dnia w zależności od płci, wieku i stylu życia. I tak, już 250 g jogurtu naturalnego zawiera 450 mg wapnia, co stanowi 50% dziennego zapotrzebowania dziecka i 30-40% dziennego zapotrzebowania dorosłych. W przypadku deficytu wapnia organizm człowieka jest osłabiony i szybciej się męczy. Dzieci cierpią na różnego rodzaju schorzenia układu kostnego oraz słabe kości i zęby. Kobiety spożywające więcej wapnia w okresie menopauzy mniej podlegają ryzyku osteoporozy.

Jogurt zawiera także o 20% więcej wit. z grupy B (w tym 5-krotnie więcej kwasu foliowego) oraz ułatwia syntezę witamin w organizmie i wchłanianie żelaza. Zaletą jogurtu naturalnego jest także jego niska kaloryczność.

Dla rozwoju kategorii jogurtów naturalnych bardzo duże znaczenie będzie miało przekonanie konsumentów o przydatności jogurtów naturalnych jako elementu zbilansowanej diety, a nie tylko szybkiej i zdrowej przekąski. W przekazach marketingowych należałoby wskazywać praktyczne zastosowanie prozdrowotne jogurtów jako kategorii szczególnie w profilaktyce chorób układu pokarmowego, budowaniu odporności lub podczas terapii antybiotykowej.


Istotnym elementem rozwoju kategorii byłoby wdrożenie na większą skalę mniejszych opakowań jogurtów naturalnych w butelkach, co pozwoliłoby skłonić dzieci i dorosłych (głównie kobiety) do szerszego korzystania z tych produktów. Na razie duże butelki jogurtu naturalnego nie mieszczą się w zakresie możliwości konsumpcyjnych dzieci w szkole lub podczas jakichkolwiek wyjść na zewnątrz, a dla przeciętnej kobiety jest to za duża porcja do torebki. Brak mniejszych porcji jogurtów jest o tyle dziwny, że w mniejszych opakowaniach można dostać całe serie jogurtów smakowych. Wydaje się, że optymalną butelką dla tego segmentu powinna być butelka maksymalnie 250 ml.


Strona 3 z 5