Sery twarde: Polska duma: sery premium

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 5/2015 (72)

Specjalista serowy: Hochland Polska

Hochland Polska w swoich polskich zakładach produkuje sery klasy premium: Emmentaler Classic, Maasdamer Caracter oraz Kaaslander Premium. Emmentaler Classic to ser o łagodnie orzechowym smaku, o unikalnym, delikatnym smaku. Jego elastyczne wnętrze i równomiernie rozmieszczone oczkowanie podkreślają jego wyjątkowy charakter. Maasdamer Caracter – to ser delikatnie pikantny, mający niepowtarzalny charakterystyczny smak. Wyróżniają go: liczne oczkowanie oraz delikatna i sprężysta konsystencja. Z kolei Kaaslander Premium to ser o aromatycznie owocowym smaku, jest serem delikatnym i kremowym z licznym oczkowaniem. O jego unikalnym charakterze decyduje charakterystyczna nuta owoców wiśni.

Włoszczowa (OSM) stawia na Czarną Perłę

Kolejną firmą, która posiada w swojej ofercie ser długodojrzewający jest mleczarnia Włoszczowa (OSM). Ser Czarna Perła dojrzewa min. 6 miesięcy. Ma wyrazisty smak dojrzałego sera. Jest polecany do sałatek, dań obiadowych oraz przekąsek. Doskonały dodatek do czerwonego wina. Polecany sposób konfekcjonowania: porcje, koreczki oraz tarty lub strugany.

Długodojrzewający ser z Hajnówki

Hajnówka (OSM) proponuje ser o nazwie Carski, w kawałkach 300 g oraz w blokach 4 kg. Niezwykle istotnym elementem produkcji tego sera jest sposób jego pielęgnacji w procesie dojrzewania. Powierzchnię skórki pokrywa się polioctanem winylu, który nanosi się na ser kilkakrotnie, do utworzenia 3-4 warstw. Chroni to skórkę przed pleśnieniem i nadmiernym wysychaniem. Ser Carski dojrzewa minimum trzy miesiące. Przed dystrybucją każdą sztukę owija się w folię HDPE, ściśle przylegającą do powierzchni sera i dodatkowo chroniącą przed uszkodzeniami mechanicznymi w czasie transportu.

Senator z Grajewa

Senator jest serem wytwarzanym tradycyjną metodą „na suchą skórkę”. Ser dojrzewa w naturalny sposób. Wystawiony na działanie powietrza, leżakuje na deskach, co pozwala mu w naturalny sposób oddychać i dojrzewać. Serowarzy regularnie odwracają je i sprawdzają prawidłowość zachodzącego procesu. Takie sery leżakują przez kilka miesięcy, zyskując głęboki smak i aromat. Senator występuje w dwóch rodzajach: Ementaler i Gouda.

Ser Senator Ementaler to ser typu szwajcarskiego. Ma słodkawy, lekko orzechowy smak i aromat oraz elastyczny miąższ o regularnych oczkach. Senator Gouda dedykowany jest wielbicielom serów holenderskich.


Strona 6 z 6