Sery twarde: Polska duma: sery premium

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 5/2015 (72)

Sery premium z Polski

Pionier trudnego rynku

Spomlek (SM) jako pierwsza w Polsce na szeroką skalę rozpoczęła produkcję serów długodojrzewających. Obecnie mleczarnia ta produkuje sery, które swoim smakiem i jakością dorównują najbardziej znanym produktom z zachodniej Europy.

Sery wytwarzane są tradycyjnymi metodami, ich smak jest pochodną doświadczenia i receptur wypracowanych przez serowarów z Radzynia Podlaskiego. Najlepsze sery długodojrzewające zostały ujęte pod marką Skarby Serowara i należą do nich sery o nazwach Bursztyn, Rubin i Szafir. Wymienione produkty należą do serów długodojrzewających, które stanowią prawdziwą arystokrację serową.

Pierwszym produktem tego typu był Bursztyn. Jego różne wersje dojrzewają 6, 8 lub 12 miesięcy. Ser Bursztyn to kruchy ser z pikantną nutą. Jego proces produkcji opracowano w 2002 roku. Unikalny smak i aromat zawdzięcza długiemu okresowi dojrzewania w pieczołowicie dobranych warunkach. Ser dojrzewa przez 6 miesięcy, a każdy krąg jest starannie pielęgnowany oraz ręcznie masowany z użyciem odpowiednio dobranej pasty, która nadaje jego skórce czarny kolor. Miąższ sera charakteryzuje się zwartą i lekko kruchą strukturą z wyczuwalnymi kryształkami, których przybywa wraz z upływem czasu dojrzewania. Smakowi towarzyszy lekko pikantna nuta. W ofercie firmy jest także Ser Bursztyn (tarty) w torebkach.

Kolejnym serem z linii Skarby Serowara jest ser farmerski Rubin, z charakterystyczną maślaną nutą. Receptura i technologia wytwarzania sera Rubin zostały w całości opracowane w 2009 roku przez radzyńskich serowarów. Ser ten dojrzewa minimum 3 miesiące. Posmaki Rubina są wyraźnie maślane, aromat i zapach przywołują farmerską nutę na wzór serów  francuskich.

Z kolei Szafir to łagodny ser z kremową nutą. Cechuje go głęboki, lecz łagodny smak i kremowa konsystencja. Do produkcji tego sera dodaje się drożdży winnych, które nadają mu charakterystyczny smak i konsystencję. Gęsty, kremowy miąższ doskonale rozpływa się w ustach, a świeży, owocowy zapach mango idealnie współgra z nutą kwaśnego mleka, perfekcyjnie komponując się podczas degustacji.

Waga ciężka: Mlekovita wkracza do akcji

Do walki o bardziej wymagającego konsumenta przystąpiła również Grupa Mlekovita, która wypuściła na rynek ser długodojrzewający Księżan Old. Jest to szlachetny ser długodojrzewający, o okresie dojrzewania 4 miesiące – idealny na ekskluzywną deskę serów, wykwintne kanapki lub jako samodzielna przekąska. Doskonale komponuje się z dodatkami słodkimi, jak miód czy owoce – tak świeże (np. winogronami, dojrzałymi soczystymi mango lub figami, gruszkami), jak i suszone (np. morelami, śliwkami, żurawinami). Znakomicie harmonizuje się także z lekko kwaśnymi konfiturami, orzechami (np. włoskimi, nerkowca, pistacjami, migdałami, pekan), oliwkami, suszonymi pomidorami; wykwintny smak sera podkreśli połączenie na ostro z papryczką chili. Jest to ser dostępny zarówno w plastrach (100 g) jak i w kręgu.


Strona 5 z 6