Jogurty łyżeczkowe: Gwiazda z mleka

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 5/2014 (66)

Ciekawy produkt

Jogurt Poezja to jedna z najciekawszych propozycji tego roku. Produkt wyróżnia się nie tylko kremową konsystencją, ale i możliwością dosypania gwiazdek w czekoladzie lub owoców do jogurtu naturalnego; dzięki dwukomorowemu pudełku. Dostępna jest wersja kremowy z gwiazdkami w czekoladzie (115 g), kremowy z truskawkami (125 g) oraz typu greckiego z jeżynami (150 g). Ostatni wariant może być równie interesujący, gdyż rzadko mamy do czynienia z wariantem owocowym dla jogurtu greckiego. Sam dodatek jest też nietuzinkowy. Produkty dostępne są w opakowaniu. Poezja może być intrygującym dla klienta wyborem przekąski, lekkiego posiłku lub kuszącego deseru.

Producent: Grupa Polmlek.

Kategoria dla technologów z wyobraźnią

Od tamtych czasów jogurty do jedzenia łyżeczką silnie ewoluowały, starając się sprostać wymaganiom rynku i zaintrygować konsumentów kolejnymi wersjami smakowymi. Na rynku pojawiają się coraz bardziej wyszukane produkty, mające spełnić nasze oczekiwania i celujące w konkretne grupy docelowe: kobiety, mężczyzn, seniorów i dzieci.

Na przestrzeni lat jogurty podlegały również rozmaitym modom. Zaletą jogurtów jest to, że jako jedyne z kategorii produktów mleczarskich są w stanie przyjąć prawie wszystko. W świetle walki z nadmierną ilością kalorii przeszliśmy dekadę jogurtów odtłuszczonych lub słodzonych słodzikami. Firmy chcąc zwiększyć podaż błonnika w diecie dodają do jogurtów płatki zbożowe, ziarna oraz owoce. Do jogurtów dodawane są sterole roślinne, w celu stworzenia linii produktów dla osób mających problemy z podwyższonym cholesterolem. Jogurty dla dzieci są wzbogacane w wapń i witaminy.

Jogurty do jedzenia łyżeczką to kategoria, która pozwala na kreowanie przeróżnych rozwiązań technologicznych. Pulpy owocowe lub inne dodatki mogą znajdować się w oddzielnym pojemniczku, ale także na powierzchni lub na dole jogurtów. Zbudowana wokół tego tematu ideologia pozwala na czerpanie przez konsumentów satysfakcji z samodzielnego odkrywania wielowarstwowych smaków. Nie należy też zapominać o jogurtach naturalnych, o różnej zawartości tłuszczu i użytych dodatków. Coraz większe uznanie znajdują też obecnie wytrawne jogurty greckie, które poprzez dodatek smakowych pulp owocowych coraz silniej wpisują się w gusta klientów poszukujących produktów naturalnych bez dodatku cukru.

Przyszłość jogurtów łyżeczkowych

Jaka będzie przyszłość jogurtów do jedzenia łyżeczką? Trudno przewidzieć, bowiem dużo zależy od zmian stylu naszego życia, nowych nawyków żywieniowych i kulinarnych oraz wzrostu lub spadku popularności innych produktów fermentowanych. Na pewno dzisiaj tego typu jogurty wpisują się trend wellbeing. Nasuwa się pytanie czy dalej tam pozostaną. Ważnym wyzwaniem dla jogurtów do jedzenia łyżeczką jest rozwój rynku jogurtów w butelkach oraz nowych innowacji w tym segmencie.

Konkurencją dla tego segmentu są jogurty w butelkach i kartono-butelkach bowiem mają tę przewagę, że są o wiele wygodniejsze i bezpieczniejsze w transporcie i nie wymagają używania łyżeczki. Można je zabrać niemal wszędzie. Na pewno łatwiej wziąć jogurt w zakręcanej butelce niż narażać się na ubrudzenie się jogurtem w kubeczku. No i zawsze trzeba mieć ze sobą łyżeczkę. Nawet dodanie łyżeczki do gotowego produktu, nie rozwiązuje wygody użycia, a jednocześnie podwyższa koszty.

Myślę, że jeszcze przez kilka lat jogurty w kubeczkach będą się dobrze miały, stanowią bowiem tańszą, aczkolwiek coraz bardziej elegancką wizerunkowo alternatywę dla butelek. Jogurty w kubeczkach są postrzegane często także, jako miły i relatywnie zdrowy deser do delektowania się smakiem i dający chwilę relaksu, w przeciwieństwie do przekąski typu shot.

Strona 4 z 4