Produkty ekologiczne: Natura wpisana w jakość

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 6/2013 (61)

Również powierzchnia przeznaczona na rolnictwo ekologiczne odnotowuje regularny wzrost. Obecnie w Polsce jest to już powierzchnia 661687 ha i na tym terenie działo blisko 26 tys. gospodarstw. W roku 2012 najwięcej terenów pod uprawy ekologiczne znajdowało się w województwach zachodniopomorskim, warmińsko-mazurskim oraz podlaskim. Procentowy udział powierzchni ekologicznej w Polce wynosi 3,2% i jest to 10% wzrost w odniesieniu do 2011 roku. Średnia powierzchnia gospodarstw ekologicznych wynosi w naszym kraju 26 ha, przy średniej krajowej ok. 10 ha dla gospodarstw konwencjonalnych.


Z załączonych zestawień wynika, iż rolnictwo ekologiczne posiada pewien systematycznie rozwijający się potencjał. Coraz więcej świadomych rolników i przetwórców angażuje swój czas oraz energię. Oczywiście ten dynamiczny rozwój wpływa znacząco na rozwój podaży naturalnych ekologicznych produktów, w związku ze wzrastającą świadomością zdrowotną konsumentów. Rośnie też liczba przetwórni. W 2004 roku było to 55 zakładów, obecnie jest to blisko 312 punktów. Jednak jak podają specjaliści od tego segmentu to wciąż za mało i należy się spodziewać systematycznego wzrostu liczby tego typu przedsiębiorstw.



Strona 3 z 5