Twarogi innowacyjne i twarożki: Innowacja służy zdrowiu

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2011 (45)


Nie sposób nie odnieść wrażenia, że coraz szersza oferta twarogów smakowych i do pieczenia wpływa na kondycję segmentu twarożków. Segment twarożków już od dwóch lat drepcze w miejscu mimo rozbudowanej i ciekawej oferty oraz wysiłków promocyjnych producentów. W grupie produktów twarożkowo-sernikowych rozkwit jest zauważalny i skwapliwie odnotowywany przez agencje badawcze. U źródła tej zastępowalności leży po prostu różnica w cenie. Ruchy cenowe są też bardziej dotkliwie odczuwane przez konsumentów twarożków, którzy przerzucają się na tańsze twarogi lub wybierają innych, tańszych, a również cenionych ze względu na wizerunek producentów nabiału. W związku z powyższym trwa ożywiona (bardziej niż zwykle) konkurencja między bardziej marżowymi produktami dobrej jakości a dorównującymi im jakością produktami tańszymi.

Hochland Polska, Piątnica (OSM), Mleczarnia Turek razem z Lactalis Polska, tworzy czołówkę segmentu twarożków do smarowania pieczywa.

Bye, bye, mielenie

Dzisiejsze panie domu chcą godzić swoje ambicje zawodowe z tradycyjnymi obowiązkami wynikającymi z podziału obowiązków między małżonkami. Zawsze mile widzianym obiektem pożądania męskiej i dziecięcej części rodziny są tradycyjne wypieki. Można błysnąć przed teściową, albo zadziwić własną babcię, dotąd alfę i omegę sztuki kulinarnej. Tu z pomocą przychodzą producenci, którzy wylansowali – a konsumentki to podchwyciły – twarogi do pieczenia. Mleczarnie oferują im naturalny produkt niewymagający mielenia, z dołączonymi przepisami (bez dodatku konserwantów czy innych, niepożądanych przez klienta substancji). Twaróg kulinarny może mieć smak naturalny lub waniliowy oraz dodatek masła. Widoczny jest jednak trend do kupowania produktów w wiaderkach 450 g, 500 g lub 1000 g. Mocną stroną krajanki pakowanej w folie lub serdelki jest jednak możliwość zachowania niezniszczonych paznokci, o czym zdają się zapominać mężczyźni projektujący systemy otwierania wiaderek. A wiaderko z twarogiem to przecież nie wiadro z farbą, z którym trzeba się mocować, aby dotrzeć do środka. Słabą stroną twarogów sernikowych w folii (jak serdelki, cylindry, krajanki) jest jednak niski poziom higieniczności po otwarciu spowodowany niską sztywnością materiału.

Strona 5 z 9