Twarogi innowacyjne i twarożki: Innowacja służy zdrowiu

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2011 (45)

Ciekawy produkt:
Le Roulé z ziołami jest serem twarogowym z charakterystyczną spiralą ziół widoczną w przekroju. Jest on przyprawiony mieszanką czosnku i ziół, o wyrazistym smaku. Polecany jest na grzanki i jako wyrazista zakąska do potraw o mocniejszym smaku. Producent do Le Roulé zaleca wina Menetou-Salon i Sancerre.

Na polskim rynku dostępna jest również wersja z żurawiną oraz z ananasem; zarówno 0,9 kg jak i 125 g.
Dystrybutor: Candia Polska.


Jedz ze smakiem

Dotychczas na rynku trudno było spotkać dostawcę oferującego twarogi o smaku innym niż naturalny. Po co jednak dodawać szczypiorek lub rzodkiewki albo paprykę w domu, skoro na półce kuszą produkty z dodatkami? Najstarszą ofertę ma tu mleczarnia Jana (ŚSM) i smakosze twarogów smakowych dobrze znają tę ofertę. Niestety handlowcy nie zawsze biorą twarogi tego typu pod uwagę przy zatowarowaniu półki. Produkty mleczarni Jana (ŚSM) to Twaróg wędzony z papryką i Twaróg wędzony Pieprz i Czosnek.


Sens prowadzenia takiej oferty widzą także podmioty, którym często trudno przebić się z tradycyjnymi produktami i poszukują nuty innowacyjności. Mleczarnia Ozorków (OSM) sprzedaje w centralnej Polsce twarogi z ziołami w formie popularnych klinków.

Zdecydowanie najbardziej złożoną i przemyślaną, a także wspartą kampaniami reklamowymi w mediach ogólnopolskich, jest linia Delikatne firmy Lactalis Polska. Twaróg Delikatny może zawierać dodatek rzodkiewek, chrzanu, szczypiorku, czosnku, ogórka, choć dostępny jest oczywiście również o smaku śmietankowym. W segmencie twarogów smakowych szeroka promocja i zdecydowanie najlepsza dystrybucja daje firmie Lactalis Polska pozycję lidera rynkowego. Spółdzielnie mleczarskie często nie są w stanie zbudować tu szerokiej, bo ponadregionalnej dystrybucji. Zaletą oferty firmy Lactalis Polska jest dodatkowo jej szerokość, dzięki czemu każdy zaintrygowany możliwością dodawania rozmaitych składników do tradycyjnego twarogu znajdzie coś dla siebie.

Nieco mniej znanym produktem jest Boryna z Czarnocina, ser twarogowy w pudełku z dodatkiem pieprzu, mieszanki ziół lub w konfiguracji paprykowo-czosnkowej. Wytwarzająca je firma Milkpol Czarnocin jest przy tym młodym, choć już utytułowanym dostawcą twarogów na rynku polskim.

W segmencie twarogów z dodatkami o swoje miejsce walczy Grupa Polmlek. Choć firma wytwarza twarogi pod marką Warmia oraz w przyłączonych w procesie konsolidacji zakładach Mleko i Mława, to na uwagę szczególnie w tym miejscu zasługują twarogi marki Starco. Do produktów Starco dodano rzodkiewkę, szczypiorek, wanilię z rodzynkami, co wyróżnia tę ofertę spośród wielu innych.

Asortyment twarogów smakowych proponuje Sanok (OSM), który ma w ofercie Ser twarogowy z ziołami, w postaci cylindra. Według przedstawicieli spółdzielni stosowana tradycyjna metoda produkcji i surowiec najwyższej jakości pozwalają uzyskać wyrób, charakteryzujący się jednolitą, delikatną kremową konsystencją, śmietankowym przyjemnym smakiem zbliżonym do wiejskich twarogów.

Strona 3 z 9