Produkty ekologiczne: Moda czy świadomy wybór

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 4/2015 (71)

Produkty ekologiczne wpisują się w trend spożywania produktów korzystniejszych dla zdrowia. Ich stopniowa popularność w krajach zachodnich rośnie, bowiem mimo wyższej ceny ludzie uważają, że tego typu produkty są mniej zanieczyszczone, produkowane według tradycyjnych metod oraz będą sprzyjały ich zdrowiu. W Polsce produkty te nie są tak popularne, a wydajemy na nie rocznie około 12 zł (per capita). Barierą rozwoju kategorii jest niewątpliwie zaporowa dla wielu Polaków cena. Mimo jednak ograniczonego popytu kategoria rozwija się systematycznie.

Definicja

Produkt z etykietą „bio” (ekologiczna lub organiczna) oznacza, że dana żywność została przygotowana z surowców, które uprawiano, bez użycia sztucznych nawozów i pestycydów, z nasion, które nie były genetycznie modyfikowane i nie poddano ich radiacji. W przypadku hodowli mówi się o wykorzystaniu w żywieniu wyłącznie naturalnych pasz oraz tradycyjnych metod hodowlanych.

Mimo że prawo mówi wyraźnie, iż nie można reklamować takiej żywności jako zdrowszej, to żywność ekologiczna jest uważana za korzystniejszą dla zdrowia, bowiem produkowana z pominięciem sporej ilości toksycznych pestycydów i nawozów sztucznych, leków i hormonów, które w powszechnym rozumieniu przy długotrwałym stosowaniu mogą w wielu przypadkach wywoływać rozwój wielu chorób. Żywność ta postrzegana jest także, jako produkt o korzystniejszym profilu organoleptycznym.

Skąd takie zainteresowanie żywnością ekologiczną?

Rolnictwo ekologiczne to najbardziej przyjazna środowisku produkcja żywności. Dzięki stosowanym metodom produkcji i hodowli rolnictwo takie przyczynia się do zachowania bioróżnorodności i ochrony zasobów naturalnych. Zaletą upraw i hodowli ekologicznych jest produkcja żywności, przy jednoczesnej trosce o stan środowiska naturalnego i zdrowia zwierząt hodowlanych, zgodnie z ideą tzw. zrównoważonego rozwoju.

Rolnictwo ekologiczne sprzyja ochronie środowiska, bowiem metody tych upraw nie powodują zanieczyszczenia powietrza, wody i gleby. Rozwój sektora żywności ekologicznej jest niewątpliwie społecznym sprzeciwem wobec niszczenia środowiska poprzez nadmierne stosowanie środków ochrony roślin, leków i hormonów przy produkcji żywności.

Pestycydy po raz pierwszy pojawiły się w użyciu rolniczym po pierwszej wojnie światowej. Głównym celem było wówczas zlikwidowanie głodu oraz rozwinięcie produkcji żywności na szerszą, przemysłową skalę. Producenci tych środków wyszli z założenia, że użycie wybranych substancji chemicznych w niewielkich dawkach z powodzeniem może zneutralizować wszelkiego typu szkodniki. Jednym z pierwszych pestycydów był rozcieńczony gaz musztardowy. Ale moda na tzw. środki ochrony roślin zaczęła się po drugiej wojnie światowej, kiedy to pestycydy weszły do powszedniego użytku i obecnie konwencjonalne rolnictwo nie potrafi się bez nich obyć.

Zainteresowanie rolnictwem ekologicznym wynika także ze wzrostu świadomości konsumentów. Trwa moda na tzw. czystą etykietę. Jednak coraz częściej konsumenci pytają z jakich surowców produkuje się spożywane przez nich produkty. I tu żywność ekologiczna zyskuje, gdyż spełnia wyśrubowane wymagania coraz bardziej świadomych konsumentów.



Strona 1 z 5