Produkty ekologiczne: Natura wpisana w jakość

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 6/2013 (61)

„Ze złego mięsa nie zrobisz dobrego kotleta” – mawiał prof. Stanisław Zalewski, a jedną z tych kategorii żywności, w jakiej wskazywana jest jakość i jednocześnie naturalność jest żywność ekologiczna, zwana organiczną lub bio. To, co warto podkreślić to jest owa naturalność – powszechnie akceptowana i uznawana przez klientów, jako pozytywny atrybut żywności.

Na czym polega idea

Podstawą produkcji ekologicznej jest przede wszystkim specjalistyczny sposób gospodarowania, uprawy i przetwarzania wytwarzanych produktów opartych na określonych metodach produkcji i hodowli. Wart podkreślenia jest fakt, iż każde gospodarstwo, które ubiega się o miano gospodarstwa ekologicznego podlega kontroli jednostek certyfikujących i o ile spełnia kryteria, może potwierdzić swoją wiarygodność specjalnym certyfikatem. Rolnictwo ekologiczne określa się jako system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Produkcja ekologiczna powinna łączyć przyjazne środowisku praktyki gospodarowania, wspomagać wysoki stopień różnorodności biologicznej, wykorzystywać naturalne procesy oraz zapewniać właściwy dobrostan zwierząt.

W dyskusjach odnośnie do rolnictwa ekologicznego bardzo często podkreśla się fakt charakterystycznej dwoistości systemu rolnictwa ekologicznego. Z jednej strony rolnictwo ekologiczne to system wpływający bardzo korzystnie na środowisko naturalne, co bezpośrednio przyczynia się do osiągania istotnych zmian rolno-środowiskowych, jako takich dla ekosystemu. Nie bez znaczenia jest też sprawa, że rolnictwo ekologiczne w pewnym sensie wpisuje się w trend zmieniającej się struktury zapotrzebowania na zdrowe „czyste chemicznie” produkty na rynku. Jak wynika z ogólnoświatowych analiz trendów coraz częściej konsumenci – szczególnie z bogatszych regionów świata – poszukują produktów zdrowych, wpisujących się w ideę wellness i gotowi są za nie płacić więcej niż za produkty masowe. Dlatego też eksperci potwierdzają, iż rozwój rolnictwa ekologicznego jest w pewnym sensie systemem prorynkowym.

Podstawową zasadą rolnictwa organicznego jest sposób gospodarowania, w którym stosuje się wyłącznie naturalne środki tj. obornik, kompost, nawozy zielone, nawozy zwierzęce oraz minerały występujące w przyrodzie. W takich gospodarstwach nie stosuje się żadnych środków chemicznych, w całym łańcuchu produkcyjnym. Oczywiście w tego typu gospodarstwach stosuje się różnego typu metody zapobiegawcze w ochronie roślin, ale są one oparte wyłącznie na metodach biologicznych, środkach roślinnych i mineralnych. W takich gospodarstwach pod szczególnym nadzorem są także zwierzęta hodowlane, którym zapewnia się czyste chemicznie pasze gospodarskie, ściółkę, a także ruch na świeżym powietrzu. Ważnym atutem takich gospodarstw jest nieskazitelnie czyste środowisko naturalne nie tylko w granicach danego gospodarstwa, ale także w określonym obszarze w stosunku do gospodarstwa, aby nie dochodziło do zbędnych kontaminacji. Farmy ekologiczne położone są z dala od zanieczyszczającego środowisko przemysłu lub ruchliwych szlaków komunikacyjnych. Warto wspomnieć, że w produkcji ekologicznej nie stosuje się organizmów modyfikowanych genetycznie.

Czy wiesz że:

Na prawidłowo sporządzonej etykiecie produktu ekologicznego obowiązkowo muszą się pojawić następujące informacje:

  • nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent
  • napis: „Rolnictwo ekologiczne System kontroli WE” lub „produkt rolnictwa ekologicznego”
  • nazwa i adres producenta, przetwórcy lub sprzedawcy
  • „Eko Liść” nowe unijne logo produktów ekologicznych

Strona 1 z 5