Sery długodojrzewające: Coś dla koneserów

Zuzanna Karska
Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
Emilia Pożarowszczyk, Spomlek

Emilia Pożarowszczyk

Kierownik ds. Marketingu i PR w Spomlek (SM)

Sery premium najłatwiej jest „zmierzyć” szerokością lady jaką zajmują. W zależności od formatu sklepu jest to od 10 do 20% lady. Są to produkty wyżej marżujące, ale i rotujące nieco wolniej niż sery śniadaniowe.

Trudno oszacować potencjał rynku, jedno co z pewnością przemawia za atrakcyjnością tej kategorii, to fakt, że stale odnotowuje się kilkuprocentowy wzrost w jej obszarze. Sprzyjają temu podróże Polaków, inspiracje czerpane z kuchni zagranicznych, popularyzacja sztuki kulinarnej wyrażana liczbą programów telewizyjnych typu MasterChef i szeroko pojęta moda na wysokojakościowe produkty, w tym sery długodojrzewające. Sery te mają większe walory odżywcze i prozdrowotne niż sery dojrzewające stosunkowo krótko – czyli popularne sery śniadaniowe. W trakcie procesu dojrzewania białka zawarte w serach rozkładają się do form prostszych. Im dłuższy jest to proces, tym łańcuchy białkowe krótsze, a zatem i forma białka lepiej przyswajalna przez organizm.

Jeżeli chodzi o podejście handlowców i zainteresowanie sklepów, to wszystko uzależnione jest od specyfiki sklepu. Zdarza się, że małe sklepy posiadają ofertę premium, gdyż ich klienci z takiej oferty korzystają. Z reguły utrzymanie strefy premium w serach dla małych sklepów, jest trudniejsze niż w dużych formatach. Dzieje się to z powodu liczby klientów odwiedzających sklep i szybkością rotowania towaru. W perspektywie strategicznej to jednak sery premium wyróżniają ofertę i lojalizują klientów sklepu. Tym bardziej jest to istotne dla mniejszych sklepów, które dostrzegają tę szansę i coraz częściej posiadają strefę premium.

„Księżan Old produkowany jest według unikalnej receptury mistrzów serowarstwa, z najlepszej jakości surowca pochodzącego z czystych ekologicznie terenów Podlasia. Swój wyjątkowy smak – lekko pikantny, a przy dłuższym dojrzewaniu lekko ostry – oraz aromat, Księżan Old zawdzięcza czteromiesięcznemu okresowi dojrzewania w starannie dobranych warunkach. Jest skoncentrowanym źródłem składników odżywczych: łatwo przyswajalnego białka, wapnia i fosforu”.

Ser Księżan Old jest idealny na ekskluzywną deskę serów, wykwintne koreczki czy jako samodzielna przekąska. Doskonale komponuje się z dodatkami słodkimi, jak miód lub owoce – tak świeże (np. winogronami, dojrzałymi soczystymi mango lub figami, gruszkami), jak i suszone (np. morelami, śliwkami, żurawinami). Księżan Old znakomicie harmonizuje także z lekko kwaśnymi konfiturami, orzechami (np. włoskimi, nerkowca, pistacjami, migdałami, pekan), oliwkami, suszonymi pomidorami. Wykwintny smak sera podkreśli połączenie na ostro z papryczką chilli.

Źródło: www.mlekovita.com.pl


Strona 5 z 5