Kefiry i maślanki: Odkurzone skarby

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
kefir ekologiczny, mlekovita

Ciekawy produkt

Kefir ekologiczny w butelce łączy zalety czystego i naturalnego produktu z wyrobem mobilnym. Kefir ten przykuwa uwagę konsumentów oczekujących produktu, który można schować do torebki lub plecaka. Jednocześnie wyróżnia się na półce zdominowanej przez tradycyjne kubeczki z platynkami. Kefir ekologiczny w butelce jest typowym produktem do noszenia przy sobie i korzystania wtedy, gdy ma się na niego ochotę. Dowodzi rosnącego zainteresowania producentów tradycyjnymi wyrobami w nowoczesnym wydaniu. Produkt powstał w zakładzie, który przeszedł pomyślnie procedurę kontroli i certyfikacji oraz uzyskał uprawnienia do prowadzenia przetwórstwa ekologicznego. Surowcem do produkcji jest mleko ekologiczne z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych położonych na czystych terenach południowo-wschodniej Polski.

Producent: Grupa Mlekovita/zakład w Trzebownisku.

kefir

Czym maślanka różni się od kefiru?

Maślanka to napój mleczny, powstały w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany. Jest to w zasadzie produkt uboczny powstający podczas produkcji masła.

Maślanka to produkt wszechstronny. Ma zastosowanie żywieniowe i kosmetyczne. Maślanka zawiera niewielką ilość tłuszczu, jest więc niskokaloryczna. Maślanka ma też mniej kalorii niż mleko i inne jego przetwory; 200 ml maślanki to zaledwie ok. 80-90 kcal. Dla porównania szklanka mleka 2% dostarcza ok. 100 kcal, a jogurtu naturalnego 2% ok. 120 kcal. Maślanka jest bogata w białko, sole mineralne oraz lecytynę Jest cennym źródłem wapnia oraz witamin z grupy B. Dzięki zawartości kwasu mlekowego ma też właściwości probiotyczne, korzystnie wpływa na odporność oraz utrzymanie właściwej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym.

Po hicie rynkowym, jakim był jogurt grecki wydaje się, że nadszedł czas na napoje typu kefir i maślanka. Tymi produktami, już bardziej wizerunkowo dopasowanymi do potrzeb współczesnych konsumentów, z czasem powinni także zainteresować się młodsi konsumenci oraz osoby poszukujące nowoczesnej żywności dobrej jakości, niskokalorycznej i niskoprzetworzonej, korzystnej dla zdrowia.

Maślanka wzmaga wydzielanie się soków żołądkowych, pobudza i reguluje procesy trawienia. Stosuje się ją często w dietach, ponieważ zawiera niezbędne substancje odżywcze. Jest idealnym napojem, po wypiciu którego nie odczuwa się głodu. Wypijanie 2-3 szklanek dziennie zapobiega rozwojowi pleśniawek i kandydozy, ponieważ dobre bakterie znajdujące się w maślance powstrzymują nadmierne namnażanie się drożdży. Napój ten jest uważany za naturalny probiotyk, czyli produkt zawierającym dobre bakterie, które bytując w jelitach utrzymują w równowadze układ trawienny, a tym samym układ odpornościowy. Ze względu na dużą zawartość bakterii kwasu mlekowego maślanka pomaga również zmniejszać wydzielanie się kwasów żołądkowych i łagodzi zgagę. Maślanka jest znana jako dobry pokarm alkalizujący organizm (odkwaszający). Pomaga również w przypadku niestrawności. Jest doskonała przy odwodnieniu i problemach gastrycznych. Podając dziecku maślankę z odrobiną miodu i cukru można powstrzymać u niego wymioty i biegunkę.

maślanka, kefir

Strona 3 z 6