Kefiry i maślanki: Odkurzone skarby

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)
kefir waniliowy, jana

Ciekawy produkt

Kefir waniliowy, to z pewnością ciekawa propozycja dla osób ceniących orzeźwiający smak tego napoju mleczarskiego. Nowoczesny design butelki oraz sprawdzony powszechnie smak zastosowany dla kefiru to dobra propozycja dla rynku poszukującego czegoś nowego, w ciekawej odsłonie smakowej.

Producent: Jana (ŚSM).

Dlaczego warto konsumować kefir?

Po pierwsze, kefir doskonale gasi pragnienie i orzeźwia, dostarczając przy tym organizmowi cennych składników odżywczych. Kefir zawiera białko (w tym aminokwas tryptofan), tłuszcz mlekowy, około 1% kwasu mlekowego, znaczne ilości dwutlenku węgla, witaminy (B2, B12, K, A i D), składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez) oraz korzystne dla zdrowia enzymy.

kefir

Kefir korzystnie działa na układ pokarmowy. Wpływa pobudzająco na apetyt i zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, dlatego korzystny jest dla niejadków oraz seniorów, którzy mają problem z apetytem. Obecność żywych kultur bakterii kefirowych, zapewnia równowagę mikroflory, ograniczając rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w układzie pokarmowym. Nie od dzisiaj wiadomo, że dobrze funkcjonujące jelita korzystnie wpływają na odporność organizmu i ogólne samopoczucie człowieka. Kefir przyczynia się do regulacji procesów przemiany materii, usprawnia procesy przyswajania białka i wapnia, powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi.

Kefir ma zdolność rozkładania związków niekorzystnych dla organizmu, a pobieranych przez organizm wraz z żywnością. Ze względu na formę kwasu mlekowego jest zalecany dla małych dzieci, bardziej niż jogurt.

Andrzej Grochoła, Piaski (OSM)

Andrzej Grochoła

Kierownik Marketingu w Piaski (OSM)

Rynek kefiru rozwija się w zawrotnym tempie. Moda na zdrowy styl życia sprawia, że konsumenci coraz częściej sięgają po tradycyjne, naturalne produkty, które zapewnią im zdrowie i dobre samopoczucie. Kefir, dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom, staje się dla wielu osób nieodłącznym elementem ich codziennego menu. Jest on bogatym źródłem wielu składników odżywczych oraz bakterii probiotycznych, które doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego, zapewniając lepsze trawienie. Regularne picie kefiru pozwala zachować szczupłą sylwetkę.

Rozwojowi produktów tej kategorii na pewno sprzyjają liczne kampanie edukacyjne i prozdrowotne, promujące zdrowy styl życia, świadome odżywianie, sięganie po naturalne, produkty, o dużej zawartości witamin i składników odżywczych. Konsumenci w większym stopniu dbają o swoje zdrowie, czytają etykiety i skład poszczególnych wyrobów. Produkty, takie jak kefir bez dodatków konserwantów i ulepszaczy, doskonale wpisują się w obecne trendy i coraz częściej goszczą na naszych stołach.

Szybkie tempo życia sprawia, że konsumenci przywiązują większą wagę do opakowań. Poza szatą graficzną i funkcją ochronną dla klientów ważna jest również funkcjonalność opakowania i komfort przy użytkowaniu produktu. Kefir jak dawniej od spółdzielni Piaski (OSM) dostępny jest w wygodnej, poręcznej, zamykanej butelce 400 g, dzięki czemu znakomicie nadaje się do spożycia również w ciągu dnia – w przerwie w pracy, w szkole, na uczelni itp.


Strona 2 z 6