Rynki Międzynarodowe: Biznes mleczarski w Chinach

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Biznes 3/2016 (25)
Produkty mleczarskie ze starego kontynentu są bardzo cenione przez chińskich konsumentów. Produkty te według konsumentów chińskich cechuje wysoka, jakość oraz bardzo wyśrubowane normy sanitarne, co czyni je produktami bezpiecznymi. Najwięcej wyrobów mleczarskich z Europy eksportuje się z Francji (25,4%), Holandii (25,3%), Niemiec (13,4%) i Irlandii (11,5%). Według danych z 2013 r. (w ujęciu wartościowym) w eksporcie do Chin przeważają: mleko w proszku i serwatka.

Import produktów mleczarskich

Chiny są największym producentem i konsumentem mleka na świecie. Nie mniej jednak, by pokryć potrzeby kraju corocznie wzrasta import. Importowi mleka sprzyjają aktualne uwarunkowania i decyzje polityczne, niskie ceny mleka oraz zainteresowanie konsumentów chińskich produktami zagranicznymi, jako produktami noszącymi etykietę produktów lepszej jakości i bezpieczniejszych do spożycia.

W 2015 roku import mleka do Chin wyniósł 460 tys. ton, a w prognozowanym imporcie w roku 2016 planowane jest na poziomie 650 tys. ton. Liderem importu mleka do Chin są kraje UE. Z naszego kontynentu do Chin jest importowane blisko 66% całego światowego importu mleka do tego kraju. Na drugim miejscu znajdują się Nowa Zelandia (16%), Australia (13%).

Strona 6 z 6