Grecja: Greckie przysmaki

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 4/2015 (71)

Ciekawy produkt

Ten kremowy ser sałatkowy przygotowano na bazie składników najwyższej jakości. Nie zawiera konserwantów ani substancji zagęszczających, powstaje na bazie pasteryzowanego mleka krowiego. Praktyczną zaletą jest możliwość pokrojenia go jeszcze w opakowaniu, dzięki czemu nie kruszy się ani nie łamie. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do: sałatek i kanapek, dań z drobiem jako składnik farszu, dań z makaronem jako uzupełnienie smaku szpinaku czy brokułów, naleśników.

Producent: Mleczarnia Turek.

Wybrane zakłady przetwórstwa mleka w Grecji

Mevgal to specjalista w produkcji świeżego nabiału, sera feta, jogurtu, serów odtłuszczonych. Dairy Industry Tyras cenione są z kolei za wysoką jakość, unikalny smak i zapach. Firma wykorzystuje tradycyjne receptury greckie oraz łączy nowoczesne know-how.

Farma FamilyFarm Ktinitrofiki Magnisias o 60-letniej tradycji produkcji jest zlokalizowana w Almyros, w Magnesi (Tesalia). W swojej działalności firma łączy tradycję i nowoczesność. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości serów (PDO). W swoim portfolio ma takie sery jak anthotyros oraz manouri produkowane według tradycyjnych receptur. Wydajność firmy to 4000 ton sera rocznie. W najbliższej przyszłości planuje 3-krotne zwiększenie produkcji.

Firma Kourellas została założona w 1992 roku, po przejęciu poprzedniej firmy działającej w tym sektorze od 1960 roku. Specjalizuje się w przetwórstwie mleka, serów, jogurtów.

Zlokalizowana jest w Grevena (Grevena-Megaro). Produkuje sery: feta, kefalograviera, kasseri, mpatzios, manouri oraz inne sery lokalne. W 1996 roku, jako pierwsza zaczęła produkcję serów organicznych pod marką Biopan. Firma produkuje 250 ton sera organicznego oraz 600 ton serów klasycznych. Ponad 80% tych serów jest eksportowanych do Europy.

Firma Korfi Dairy Industry jest zlokalizowana w Katerini (Tesaloniki). Region znany jest z czystej wody i zielonych terenów, co pozwala na produkcję wysokiej jakości mleka. Misją firmy jest produkcja wysokiej jakości tradycyjnych produktów greckich przy zastosowaniu nowoczesnej technologii. Posiada nowoczesne linie produkcyjne, laboratoria oraz magazyny. W portfolio firmy znajdziemy szeroką gamę mlek (pasteryzowane, świeże o różnej zawartości tłuszczu), napoje mleczne jogurty do picia, jogurty greckie, jogurty tradycyjne, desery oraz świeże soki.

Pagonis Sisters & Co Dairy Products to firma założona w mieście Erythres w Attyce, która specjalizuje się w przetwórstwie mleka i wyrobie nabiału na bazie tradycyjnych receptur i nowoczesnej technologii. Specjalizuje się też w produkcji serów. Produkty firmy Pagonis sprzedawane są do ponad 300 punktów sprzedaży.

Firma rodzinna Hotos to producent serów tradycyjnych Feta i Manouri. Receptury tych serów przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Produkty firmy są znane, lubiane w całej Grecji. Firma eksportuje produkty do wielu krajów Europy oraz do USA i Rosji.

Inne greckie firmy mleczarskie

  • Arvaniti – producent szerokiej gamy serów
  • Evrofarma – specjalista w produkcji serów, jogurtów
  • S. Lytras & Sons – producent tradycyjnych produktów serowarskich tj. feta, ricotta, sery plasterkowane.

Najbardziej znane sery greckie

Ser feta jest najbardziej znanym i najlepiej rozpoznawalnym serem greckim. Jest to tradycyjny grecki ser produkowany w sposób tradycyjny z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim lub tylko z mleka owczego. Obecnie fetę produkuje się z pełnotłustego twarogu, który po odsączeniu serwatki formuje się bloki, moczy się w solance, minimum 2-3 miesiące. Zanurzenie w solance zabezpiecza fetę przed wysychaniem. Jest to ser o lekko kwaskowym posmaku, dobrze się kroi w kostki, nie klei się, ma lekko ziarnistą konsystencję. Fetę zalicza się do serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40%. Może się różnić się stopniem twardości, od miękkiej aż po półtwardą. Przy produkcji niedozwolone jest używanie środków konserwujących lub koloryzujących. W zależności od wielkości porcji feta pakowana jest w drewniane baryłki, metalowe pojemniki lub hermetyczne, plastikowe opakowania.

Strona 3 z 6