Higiena: Food Defence, czyli obrona żywności przed zamierzonym zanieczyszczeniem
Po przeprowadzeniu całej takiej oceny/diagnozy sytuacji zakładu można przejść do opracowywania planu obrony żywności. Proponowaną formę planu zawarto w tab. 5. Powinny w nim znaleźć się te zagadnienia, które w ocenie dostały odpowiedź „nie”, w celu ustalenia, czy należy wprowadzić zmiany do obecnie stosowanych praktyk. Do drugiej kolumny należy przenieść wszystkie potencjalne luki, a do ostatniej kolumny zaplanowane środki zapobiegawcze, dzięki którym można zmniejszyć potencjalne ryzyko wystąpienia zagrożenia.
Po opracowaniu dokumentu należy jeszcze wdrożyć go w życie tj. przeprowadzić jego walidację, czyli ocenę skuteczności i aktualności oraz zapoznać z nimi pracowników – w wymaganym dla nich zakresie (w zależności od stanowiska).
Pomocny w tym zakresie może być arkusz oceny wprowadzonego systemu obrony żywności. Przykładowe pytania pokazano w tab. 6.