Produkty wysokiego zaufania

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 1/2014 (62)

Bakoma
Jogurt naturalny gęsty bez cukru 150 g, 390 g, 3000 g
Jogurt probiotyczny 0% 170 g, 350 g
Jogurt naturalny łagodny smak, bez dodatku cukru 150 g

Bieluch (OSM)
Bieluch naturalny lekki 0% 180 g
Jogurt naturalny 180 g
Nadbużański 330 g, 1 l
Nadbużański śmietankowy 200 g, 1 l
Kuchnia Lubelska jogurt naturalny 1 kg

Danone
Naturalny 165 g, 245 g, 370 g
Naturalny ziarna zbóż 175 g
Activia Naturalna 210 g, 370 g

Krasnystaw (OSM)
Calpro jogurt naturalny wzbogacony w wapń i probiotyk 175 g

Lactalis Polska
Jovi naturalny 0% tłuszczu 370 g

Łowicz (OSM)
Jogurt naturalny 180 g, 330 g, 400 g

Grupa Mlekovita
Polski jogurt naturalny 150 g, 350 g

Kościan jogurt naturalny 2% 400 g

Maluta Nowy Dwór Gdański (OSM)
Żywa Kultura 400 g
Jogurt naturalny 150 g, 400 g

Mlekpol (OSM)
Jogurt naturalny 400 g
Rolmlecz jogurt naturalny Czarnoleski 400 g
Osowa jogurt naturalny 150 g
Somlek Jogurt naturalny sokólski 180 g

Piątnica (OSM)
Jogurt naturalny 150 g
Milandia Jogurt naturalny z Mascarpone 250 g

Temar (PPH)
MinusL Jogurt bez laktozy 500 g
Andechser jogurt naturalny bio Demeter 3,7% 500 g
Andechser jogurt naturalny bio 3,7% 150 g

Zott Polska
JogoVita
Jogurt Grecki Naturalna Rozkosz 330 g
Jogurt Naturalny Naturalna Rozkosz 180 g
Jogurt Naturalny Naturalna Rozkosz 370 g
Jogurt Naturalny Naturalna Rozkosz 1000 g

Jogurt na przeziębienie?

Spożywanie napojów fermentowanych podczas kuracji antybiotykowych znane jest od wielu lat. Warto jednak pamiętać, że regularne spożywanie jogurtu może w pewien sposób wspomagać nasz organizm przed rozwojem mikroorganizmów chorobotwórczych. W badaniach na Uniwersytecie w Wiedniu, wykazano, że codzienne jedzenie około 120 g jogurtu może chronić przed przeziębieniem. Osoby, które wzięły udział w eksperymencie miały znacznie silniejsze i bardziej aktywne limfocyty T, czyli komórki układu odpornościowego, które walczą z drobnoustrojami chorobotwórczymi, niż przed doświadczeniem. Jak podsumowują koordynatorzy najprawdopodobniej istnieje związek pomiędzy bakteriami jogurtowymi, które wysyłają „sygnały” do komórek odpornościowych, aby działały bardziej aktywnie.


Strona 4 z 5