Sery żółte typu szwajcarsko-holenderskiego: Coraz mocniejsze

dr inż. Marlena Piekut
Forum Mleczarskie Handel 4/2011 (47)

Spożycie serów

Generalnie obserwuje się stopniowy wzrost spożycia serów dojrzewających w gospodarstwach domowych. Na rynku serów podpuszczkowych dojrzewających prym wiodą sery holenderskie, choć obserwuje się coraz większe zainteresowanie serami szwajcarsko-holenderskimi i szwajcarskimi. Wśród szwajcarsko-holenderskich szczególnie ceniony jest ser Salami, co dostrzegają liczne zakłady mleczarskie oferując taki produkt (Grupa Polmlek, Łowicz OSM, Mlekovita GK, Skarszewy SM).

Konsumenci coraz częściej poszukują serów plasterkowych, dlatego producenci serów szwajcarsko-holenderskich dostosowują się do wymagań współczesnego konsumenta. Najbardziej poszukiwane to sery w opakowaniach typu otwórz-zamknij (Mlekovita GK, Grupa Polmlek, Radomsko OSM, ROTR SM, TMT Łomża). Rosnąca, choć wciąż niewielka grupa osób sięga zaś po wyroby prozdrowotne, np. Markiz L.casei (Sierpc OSM).

Konsumentom o bardziej wysublimowanych gustach można polecić sery z dodatkami smakowymi, które proponuje Arla Foods. Firma proponuje sery smakowe z dodatkiem papryki oraz szczypiorku.



Strona 4 z 4