Sery twarde z dodatkami smakowymi: Doprawić ser
Sery z dodatkami, w ofercie z importu
W Polsce można spotkać sery z dodatkami, zarówno od rodzimych producentów jak i importerów. Wśród importerów serów twardych z dodatkami są m.in.: Euroser Dairy Group, Temar (PPH) oraz Jansen. W Polsce tego typu innowacje są traktowane raczej jako ciekawostka kulinarna; dostępne w wielu przypadkach tylko dla koneserów z grubszym portfelem.
W portfolio firmy Euroser Dairy Group na uwagę zasługują m.in. Cheddar Apple pie (jabłko z cynamonem), Cheddar Blueshire (który jest angielskim serem będącym połączeniem sera Double Gloucester i Blue Stilton). Kombinacja serów zaskakuje nie tylko wyrazistym smakiem, ale również nieprzeciętnym wyglądem, Cheddar toffee – tradycyjny ser cheddar wzbogacony słodkim aromatem toffee czy Cheddar Stripey Jack – będący połączeniem czterech serów angielskich.
W ofercie Temar (PPH) znajdziemy m.in. ser holenderski Chevrette z ziołami włoskimi, angielski Cheddar Applewood – twardy ser cheddar wędzony drewnem z jabłoni i obsypywany ręcznie posypką z papryki oraz holenderską goudę z bazylią i z czosnkiem oraz pomidorami i czosnkiem.
W ofercie firmy Jansen znajdziemy m.in. hiszpańskie sery kozie z rozmarynem, z czerwonym winem (Rocinante) oraz holenderskie: Gouda z pesto, z pesto Rosso. W ofercie Jansen znajdują się także angielski cheddar z brandy i porto.
Polskie sery z dodatkami
Mimo że temat jest znany od lat, polscy producenci dość nieśmiało podchodzą do tematu innowacji smakowych. Najczęściej w swoim portfolio posiadają 2-3 produkty, które stanowią raczej ozdobę asortymentu serów niż dominujący produkt w linii. Czasem jest to wynik przyjętej strategii, częściej zaś wynika z tego, że wolumenu serów z dodatkami smakowymi nikt z największych graczy nie uznaje za wart szczególnej uwagi. Dlatego częściej dostawcy skupiają się na stabilizacji jakości i dopracowaniu opakowania istniejących produktów niż na wprowadzaniu nowych wersji smakowych. Wszelkie eksperymenty smakowe zostawia się innym.
Sery z dodatkami smakowymi znajdziemy w portfolio jednego z największych produkcentów serów w Polsce: Grupy Mlekovita. Pod marką Mlekovita znajdujemy sery w plastrach Gouda z ziołami oraz Gouda z pieprzem. Inną mleczarnią, która wprowadziła ciekawe propozycje jest Spomlek (SM), która specjalizuje się wyrobach spoza głównego nurtu. Do takich należą sery z linii Sery z Radzynia, które nawiązują do polskiej tradycji serowarstwa, a jednocześnie komponują mleczny smak goudy z imbirem, z ziołami i pomidorami, z czarnuszką, kozieradką lub z czosnkiem niedźwiedzim. W ofercie mleczarni Spomlek (SM) znajduje się także linia serów typu salami z pomidorami i bazylią, z czosnkiem i ziołami oraz z czarnym pieprzem i papryką chilli.
Na rynku znajdziemy także sery z dodatkami z mleczarni Mlekpol (SM), która w swojej ofercie posiada ser Gouda z pieprzem oraz Goudę z przyprawami.
Sery z dodatkami smakowymi są również w ofercie handlowej mleczarni Ozorków (OSM). Tu znajdujemy m.in. całkiem nowe kartoniki z kawałkami sera Magnackiego z chilli, z ziołami oraz z pomidorami i bazylią. Sery w gustownych kartonikach o masie netto 215 g jaskrawo pokazują, że mała mleczarnia może mieć duże ambicje i wymaganą dobrą technologię, niezbędną do tworzenia takich produktów. Niewątpliwie ser w kartoniku to pewne novum w kategorii serowej.
Spośród firm wytwarzających sery na mniejszą skalę warto wyróżnić mleczarnie: Skarszewy (SM) i Łask (OSM). Pierwsza z wymienionych oferuje sery typu salami z dodatkiem kminku, z pieprzem oraz z papryką. W linii serów pod marką Amber znajdziemy zaś m.in. ser holenderski ze szczypiorkiem, czosnkiem i ostrą chili.
Sery z przyprawami znajdują się też w ofercie Łask (OSM). Są to sery łagodne z dodatkiem papryki, cząbru, majeranku oraz bazylii.