Produkty owcze: Nie tylko oscypek

Zuzanna Karska
Forum Mleczarskie Handel 4/2016 (77)

Dostęp polskim konsumentom do produktów owczych zapewnia również firma Jansen. W sklepie znaleźć można m.in. Bulgar owczy – oryginalny bułgarski ser produkowany z mleka owczego. Na stronie firmy znajduje się dokładny opis produkcji tego sera: „na czas dojrzewania ser umieszcza się w solance. Solanka składa się z wody, serwatki i około 20% soli kuchennej. Konserwowanie sera takim roztworem pozwala na długie jego przechowywanie i zapewnia jego wilgotność”. Ser Bulgar owczy podobny jest w smaku do fety, przy czym jak informuje firma, „jest łagodniejszy, mniej słony a sama konsystencja łatwiej rozkruszająca”. Taki ser w kuchni można wykorzystać do przyrządzania zimnych i ciepłych potraw, jako dodatek do sałatek czy do zapiekania oraz faszerowania warzyw. Jansen podpowiada na swojej stronie internetowej, że produkt „idealnie smakuje z chlebem, pokropiony oliwą z oliwek i posypany ziołami”, jak również jako składnik sałatki szopskiej. Firma ma w swojej ofercie także produkty owcze pochodzące z Francji (Roquefort Vernières charakteryzujący się przerostem niebieskiej wpadającej w czerń pleśni), Grecji (Manouri, który ze względu na tradycyjny sposób produkcji został wpisany na listę produktów o chronionej nazwie pochodzenia) czy Hiszpanii (Owczy Rocinante z rozmarynem, na którego skórce znajdują się igiełki rozmarynu oraz Zamorano z silną nutą orzechową). W portfolio produktowym firmy znaleźć można również sery powstałe z połączenia mleka różnego pochodzenia. W tej grupie znajduje się m.in. Feta wytwarzana przez firmę Roussas (produkowana z 80% mleka owczego i 20% mleka koziego) czy Rocinante Semicurado (w procesie produkcji wykorzystywane jest mleko owcze, krowie i kozie).

Mocne portfolio produktów owczych posiada także Temar (PPH). Wśród oferowanych przez tę firmę produktów znajduje się m.in. Ricotta owcza. Jest to oryginalny włoski świeży ser, który charakteryzuje się łagodnym smakiem. Firma podkreśla, że ser ten jest „doskonały jako składnik deserów, serników i innych ciast a także farszów, lasagne”. Z kolei do sałatek można wykorzystać inny produkt oferowany przez firmę – ser Sirtakis  – owczy sałatkowy. Uwagę w szerokim portfolio Temar (PPH) przyciąga również Jogurt z mleka owczego o 4,2% zawartości tłuszczu. Dla fanów hiszpańskich serów importer przygotował ser Manchego. Jest to ser twardy, którego proces dojrzewania wynosi 6 miesięcy. Polecany jest na deski serowe lub jako składnik sałatek. W ofercie firmy znajduje się również ser Roquefort, a także Pecorino Romano („obok Parmigiano Reggiano i Grana Padano to pierwsza liga serów włoskich”). W portfolio Temar (PPH) nie zabrakło również produktów, w których mleko owcze jest łączone z mlekiem innego rodzaju. Takim produktem jest m.in.: Ser Bałkański z mleka owczego z dodatkiem mleka krowiego pochodzący z Bułgarii czy grecki ser Manouri, który według informacji producenta stanowi „niskotłuszczową alternatywę dla greckiego jogurtu”. W ofercie znajduje się także Bio Feta (z mleka pochodzącego z kontrolowanych ekologicznie gospodarstw). Innym interesującym przykładem może być Feta grecka Kolios kostki w zalewie, czyli „oryginalna grecka feta w postaci kostek sera zanurzonych w zalewie solankowej”. Produkt może cieszyć się zainteresowaniem konsumentów ze względu na wygodę. W ofercie firmy znaleźć można również oryginalną bryndzę słowacką, w której procesie produkcyjnym wykorzystane zostało mleko owcze i krowie.

Strona 2 z 2