Sery do zapiekania: Zapiekane ze smakiem

Urszula Chojnacka
Forum Mleczarskie Handel 3/2016 (76)

Naturalnym wyborem przy przygotowywaniu potraw na gorąco są także sery topione, które w ostatnich latach przeszły prawdziwą metamorfozę w kierunku produktów nowoczesnych i wygodnych w użytkowaniu, a jednocześnie nadal przystępnych cenowo w porównaniu z wieloma innymi rodzajami sera. W przypadku wykorzystywania sera topionego do zapiekania zainteresowaniem cieszą się przede wszystkim sery w plastrach, które często sami producenci pozycjonują jako produkt nie tylko do kanapek, ale także do tostów i zapiekanek. Taką ofertę mają m.in. firmy: Lactima (Gouda, Cheddar, Toast, Cheddar Bistro XXL w opakowaniach zawierających osiem grubych plasterków polecanych m.in. do cheeseburgerów oraz dań z grilla), Hochland Polska (dziewięć odmian serów topionych w plastrach, m.in. Tost, Cheddar, Maasdamer, Gouda i Śmietankowy) oraz Grupa Polmlek (ser topiony Warmia – Gouda, Tostowy i Z szynką).

Na przeciwnym biegunie cenowym plasują się sery pleśniowe, generujące wysokie marże, więc cenne dla detalisty i wytwórcy, a jednocześnie także coraz chętniej wykorzystywane w daniach gorących, m.in. w połączeniach z makaronem. Tu idealnie wpisują się takie rodzaje, jak brie i camembert (oferują je m.in. firmy Hochland Polska, Mleczarnia Turek i Temar PPH), które same w sobie mogą stanowić doskonałą potrawę na ciepło, ale także np. gorgonzola czy rokpol, które dla odmiany stanowią zaostrzający smak dodatek (w tym zakresie interesujące oferty mają np. firmy Lazur SM, Temar PPH i Jansen).

Ciekawy produkt

Po skrojeniu mozzarelli w postaci walca o masie ok. 1 kg uzyskujemy plastry o średnicy 9 cm; znakomite do dekorowania pizzy, na kanapki czy gorące tosty. Użycie tego sera gwarantuje dobrą relację jakości do ceny oraz  pożądany efekt kulinarny. Mozzarella z mleczarni w Skierniewicach to produkt od eksperta w tej dziedzinie.

Producent: Skierniewice (OSM).

Powszechnie wykorzystywana jest w gorących daniach, zwłaszcza pizzach i zapiekankach, także mozzarella, która dobrze sprawdza się w takim zastosowaniu ze względu na cechującą ją rozciągliwość, jak również topliwość. Bez tego sera o włoskim rodowodzie, sprzedawanego w formie niewielkich kawałków zanurzonych w serwatce, nie byłoby dziś pizzy margherita czy neapolitańskiej. Spośród produktów z tej grupy serów znajdujących zastosowanie szczególnie w wariancie na gorąco na uwagę zasługują propozycje Grupy Mlekovita (wiórki, kulki lub wałki, a wśród najnowszych propozycji – ser mozzarella w 250 g kawałku oznaczony jako przygotowany specjalnie z myślą o pizzy, zapiekankach i sałatkach). Mozzarella jest ponadto także składnikiem oferowanych przez Grupę Mlekovita miksów serów do pizzy, gdzie towarzyszą jej sery typu holenderskiego, kaszkawał lub cheddar).

Asortyment Grupy Mlekovity obejmuje zatem w w/w zakresie:

  • Ser tarty Premium wiórki 100 g (mix ser Ementaler + ser Gouda)
  • Ser Gouda wiórki 150 g
  • Ser Mozzarella kostka 150 g
  • Ser Gouda Snack kostka 150 g
  • Ser tarty Mozzarella 1 kg wiórki
  • Ser tarty Mozzarella 1 kg grys
  • Ser tarty Gouda 1 kg, 2 kg
  • Ser tarty Gouda wędzona 1 kg
  • Ser do pizzy 1 kg
  • 3 sery Mix 1 kg
  • Pizza Primo eksklusivo cheese Mix 1 kg

Joanna Kołodyńska

Kierownik Działu Marketingu w firmie Mlekoma Dairy

Mlekoma Dairy posiada w ofercie sery, które doskonale nadają się do zapiekania. Kierując się wieloletnim doświadczeniem i preferencjami naszych klientów, postawiliśmy na sery o pożądanych parametrach takie jak mozzarella i gouda. Te dwa gatunki sera są dostępne w postaci bloków 2,5-3 kg oraz w postaci wiórków lub kosteczek w workach 2,5 kg. Są doskonale przygotowane do bezpośredniego użycia w punktach gastronomicznych. Nie sklejają się, nie przypalają, mają doskonałą ciągliwość.

Kategoria serów do zapiekania ma duży potencjał rozwoju. Z roku na rok coraz chętniej korzystamy z usług gastronomicznych, cateringowych. Zwłaszcza w sezonie urlopowym rośnie zapotrzebowanie na usługi restauracji, barów, pizzerii, coraz bardziej modnych food tracków. Latem łatwiej rozgrzeszamy się z kulinarnych szaleństw. W takich punktach istotne jest,  żeby produkty do przygotowywania posiłków były jak najbardziej dostosowane do szybkiego przetworzenia. Często w małych punktach gastronomicznych lub takich, które są zorganizowane w specjalnych samochodach, nie ma miejsca przeznaczonego do wiórkowania sera. Dlatego wciąż obserwujemy wzrost zainteresowania naszymi wiórkami i kosteczkami sera, które są bardzo wygodne w użyciu, a jednocześnie nie tracą nic ze swoich walorów smakowych. To w dalszym ciągu wysokiej jakości ser gouda lub ser mozzarella. Szczególnie ten ostatni cieszy się wielkim powodzeniem, głównie ze względu na delikatny smak, jednolitą jasną barwę i pożądaną ciągliwość po obróbce cieplnej.

Sery marki Mlekoma to produkty o stałej, powtarzalnej i wysokiej jakości. Budując z nami swój biznes klienci mają pewność, że ich dania również będą na najwyższym poziomie.


Strona 2 z 4