Zanieczyszczenia: Ocena ryzyka dla zanieczyszczeń ciałami stałymi w zakładzie mleczarskim

dr inż. Katarzyna Godlewska
Forum Mleczarskie Biznes 3/2015 (22)

Do oceny priorytetu zagrożeń stosuje się skalę ocen od 0 do 3, gdzie 3 oznacza duże, 2 średnie, 1 – małe, a 0 – brak/nie występuje (tab. 3).


Po przemnożeniu kryteriów można uzyskać iloczyny od 0 do 27. Iloczyn w przedziale:

  • 0-7 – zagrożenie niskie – brak CP i CCP
  • 8-17 – zagrożenie średnie – powinno się wyznaczyć CP
  • 18-27 – zagrożenie duże – powinno się wyznaczyć CCP

W tabeli 3 pokazano przykład takiej oceny zagrożenia fizycznego.

Zanieczyszczenia fizyczne, mimo pojedynczych przypadków konsumentów, którym mogą wyrządzić szkodę są jednak klasyfikowane jako potencjalne zagrożenia. W zależności od wrażliwości konsumenta skutki mogą prowadzić nawet do śmierci – ryzyko zranienia czy zadławienia. Z tego względu należy je w każdym zakładzie produkującym żywność nadzorować. Ocena ryzyka jest narzędziem pomagającym ocenić stosowane działania i potencjalne ryzyko, aby należycie zabezpieczyć interesy producenta i konsumenta.

Strona 5 z 5