Zanieczyszczenia: Ocena ryzyka dla zanieczyszczeń ciałami stałymi w zakładzie mleczarskim
Do oceny priorytetu zagrożeń stosuje się skalę ocen od 0 do 3, gdzie 3 oznacza duże, 2 średnie, 1 – małe, a 0 – brak/nie występuje (tab. 3).
Po przemnożeniu kryteriów można uzyskać iloczyny od 0 do 27. Iloczyn w przedziale:
- 0-7 – zagrożenie niskie – brak CP i CCP
- 8-17 – zagrożenie średnie – powinno się wyznaczyć CP
- 18-27 – zagrożenie duże – powinno się wyznaczyć CCP
W tabeli 3 pokazano przykład takiej oceny zagrożenia fizycznego.
Zanieczyszczenia fizyczne, mimo pojedynczych przypadków konsumentów, którym mogą wyrządzić szkodę są jednak klasyfikowane jako potencjalne zagrożenia. W zależności od wrażliwości konsumenta skutki mogą prowadzić nawet do śmierci – ryzyko zranienia czy zadławienia. Z tego względu należy je w każdym zakładzie produkującym żywność nadzorować. Ocena ryzyka jest narzędziem pomagającym ocenić stosowane działania i potencjalne ryzyko, aby należycie zabezpieczyć interesy producenta i konsumenta.