Sery w wiórkach: Smak zaklęty w wiórkach

Urszula Chojnacka
Forum Mleczarskie Handel 4/2015 (71)

Ciekawy produkt

Ten ser podpuszczkowy niedojrzewający typu mozzarella pakowany w osłonce barierowej w kształcie walca (batonu), dostępny jest ze średnicą plastrów 6 cm, 9 cm lub 11 cm i masą jednostkową w zależności od oczekiwań klienta od ok. 1 kg do 5 kg.

Uzyskane plastry doskonale sprawdzają się na zapiekankach czy do dekorowania pizzy. Termin przydatności takiego produktu to 60 dni.

Ponadto na rynek HoReCa producent oferuje produkt seropodobny o właściwościach sera mozzarella w dwóch rodzajach rozdrobnienia: granulat – grys i wiórki.

Producent: Skierniewice (OSM).

Nie tylko w żółtych barwach

Sery tarte, wiórkowane najczęściej są pozyskiwane z serów twardych. Często są w pewnym stopniu odwadniane, dzięki czemu mogą być dłużej przechowywane. Sery sproszkowane pozyskiwane są także z innego rodzaju serów, np. poprzez stopienie produktu wyjściowego, a później wysuszenie i zmielenie otrzymanej w ten sposób pasty.

Rynek serów do zapiekania wciąż ewoluuje – dziś producenci muszą uwzględniać fakt, że konsument coraz częściej stawia na „czyste” sery, nie zaś na produkty seropodobne. Kolejna zmiana dotyczy rodzaju serów w proszku, granulkach club wiórkach, po które sięga Kowalski. Podczas gdy jeszcze kilka lat temu praktycznie cała jego uwaga skoncentrowana była na serach żółtych, dziś coraz częściej zwraca się on ku innym odmianom, np. ku mozzarelli, która może pochwalić się łagodniejszym smakiem i tym samym nie „zdominuje” dania, a dodatkowo zapewnia lepszą ciągliwość.

Polscy konsumenci chę-tniej sięgają dziś ponadto po oryginalne sery, np. z Włoch lub Francji. Dotyczy to także serów w wersji sproszkowanej czy wiórkowanej. Naprzeciw ich potrzebom wychodzi m.in. Temar (PPH), który proponuje np. holenderski ser półtwardy tarty, o lekko owocowym aromacie i smaku – Mimolette Frico w 1 kg opakowaniu. Intensywnie pomarańczowy kolor ser zawdzięcza temu, że jest barwiony barwnikiem anatto. Także z Holandii pochodzi oferowany w 40 g saszetkach twardy tarty ser Gratino o wyrazistym, aromatycznym smaku. Absolutną klasyką w ofercie dystrybutora są dwa produkty wywodzące się z Włoch: oryginalny włoski, dojrzewający od 12 do 15 miesięcy ser tarty Grana Padano oraz oryginalny twardy włoski ser Parmigiano Reggiano w 100 g saszetkach, dojrzewający co najmniej rok. Ten drugi jest wytwarzany od wieków w regionach Bolonia, Modena, Mantua, Parma i Reggio Emilia, zgodnie z tradycyjną i ściśle przestrzeganą recepturą. Ciekawostką jest fakt, że sam proces produkcji jest nadzorowany przez konsorcjum Parmigiano-Reggiano z siedzibą w Reggio nell´Emilia. Oba produkty mogą poszczycić się posiadaniem oznaczenia D.O.P, czyli chronioną nazwą pochodzenia, co jest gwarancją oryginalności i najwyższej jakości.

Anna Biskup

PR Manager

Posiadamy bardzo szeroki asortyment serów, dostępnych zarówno w naszej stałej ofercie jak i w ramach prowadzonych przez nas akcji tematycznych. Nasi klienci mogą u nas zakupić m.in. prawdziwy ser szwajcarski (Fromani 150 g/9,99 zł), belgijski (Chene d’Argent 200 g/6,99 zł), włoską gorgonzolę (Lovilio 200 g/7,45 zł) czy cheddar z Wielkiej Brytanii (Valley Spire 250 g/7,49 zł). Jeżeli chodzi o sery wiórkowane, nasi klienci często sięgają po mozzarellę (Lovilio 200 g /4,59 zł).

 


Strona 2 z 3