Sery typu szwajcarsko-holenderskiego 2w1: Ser szwajcarsko-holenderski

Aleksandra Karpińska
Forum Mleczarskie Handel 3/2014 (64)

Szwajcarsko-holendersko-polskie?

Do najmocniejszych ofert na krajowym rynku należą oferty Grupy Mlekovita, Hochland Polska, Ryki (SM), Sierpc OSM, Spomlek (SM), Grupy Polmlek. Jednym z najsilniejszych producentów serów typu szwajcarsko-holenderskiego w Polsce jest mleczarnia Sierpc (OSM). Sztandarowym produktem cieszącym się zasłużonym powodzeniem jest ser Królewski, dostępny zarówno w bloku jak i w nowych plastrach, które umieszczono w najciekawszym koncepcyjnie opakowaniu typu otwórz/zamknij od czasu wdrożenia tych ostatnich na polskim rynku.


Mleczarnia w Sierpcu jako jedyna w Polsce dysponuje takim nowoczesnym zamknięciem plastrów sera. Co warte podkreślenia Sierpc (OSM) należy do uznanych i cieszących się zasłużonym zaufaniem producentów sera w Polsce. Fundamentem tego zaufania jest jakość sera Królewskiego. W grupie serów typu szwajcarsko-holenderskiego z mleczarni Sierpc (OSM) znajdują się również: Królewski Wędzony, Królewski Salami, a także Magnat i Markiz. Te ostatnie są także kluczowymi produktami pod względem rozpoznawania przez konsumentów, jakości i wielkości sprzedaży.


W ofercie mleczarni Ryki (SM), znaleźć możemy sery Rycki Edam i Ramzes. Rycki Edam to ser charakteryzujący się łagodnym, lekko orzechowym smakiem i aromatem oraz okrągłymi bądź owalnymi oczkami. Można go użyć przy robieniu kanapek, przekąsek, sałatek czy dań na ciepło. Zasługującym na uwagę jest również ser Ramzes, czyli wędzony ser typu szwajcarsko-holenderskiego, który jest pierwszym w Polsce serem wędzonym metodą naturalną z oczkami. Producent poleca go do kanapek, przekąsek i sałatek. Oba sery zostały wyróżnione godłem „Doceń Polskie” – Top Produkt, a niedawno również Agro Polska. W ostatnich miesiącach Ryki (SM) wprowadziła na rynek sery w plastrach, w oprawie graficznej nawiązującej do nowej strony internetowej Spółdzielni.

Strona 2 z 3