Alergie pokarmowe i alergia na białka mleka – charakterystyka i środki kontroli

dr inż. Waldemar Dzwolak
Przegląd Mleczarski 7/2013

Literatura

  1. Adler-Nissen J. 1986. Enzymic hydrolysis of food proteins. Elsavier Applied Science Publishers, London and New York.
  2. Bush R.K., Montalbano M.M. 2008. Asthma and Food Additives. W: Food Allergy. Adverse Reactions to Foods and Food Additives. Fourth Edition. (Ed. D.D. Metcalfe, H.A. Sampson, R. A. Simon), Blackwell Publishing Ltd, Massachusetts, 335-339.
  3. Byun M.W., Lee J.W., Yook H.S., Jo C., Kim H.Y. 2002. Application of gamma irradiation for inhibition of food allergy. Rad. Phys. Chem. 63, 369-370.
  4. Czerwionka-Szaflarska M., Zawadzka-Gralec A. 2007. Alergia pokarmowa u niemowląt i dzieci – objawy, diagnostyka, leczenie. Polski Merkuriusz Lekarski, 2007, XXIII, 138, 443-448.
  5. Dzwolak W., Ziajka S. 1999. Control of enzymatic hydrolysis of milk proteins in alkaline and acidic medium. J. Food Sci. 64(3), 393-395.
  6. Dzwolak W. 2007. Uwaga na uczulenia. Alergie pokarmowe w prawie żywnościowym i systemach jakości Bezp. Hig. Żywn. 12(53), 22-33.
  7. Dzwolak W. 2009. Uczulenie na jedzenie. Alergeny pokarmowe w restauracji. Przegl. Gastr. 2, 4-5.
  8. Dzwolak W. 2010. Radiacyjna obróbka żywności. Przem. Spoż. 4(64), 24-25.
  9. Dzwolak W. 2011. UV poprawia bezpieczeństwo. Zastosowanie promieniowania UV w przemyśle spożywczym. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 05(94), 34-35.
  10. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2000/13/WE z dn. 20 marca 2000r. w sprawie zbliżenia ustawodawstwa państw członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych. Dz. Urz. UE L 109/29 z 6.5.2000, 75-89.
  11. Dyrektywa Komisji 2006/142/WE z dn. 22 grudnia 2006 r. zmieniająca załącznik IIIa do dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, zawierający wykaz składników, które należy obowiązkowo umieścić na etykietach środków spożywczych. Dz. Urz. UE L 368/110 z 23.12.2006, 110-111.
  12. FDA 2004. Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act of 2004 (Public Law 108-282, Title II). Food and Drug Administration, Sec. 202, 2A.
  13. Hȁberle M. 2003. Składniki pokarmowe jako przyczyna reakcji alergicznych i pseudoalergicznych. Medycyna Biologiczna 07-12, ¾, 104-107.
  14. Jackson W. F. 2003. Food Allergy. International Life Sciences Institute. ILSI Press, Brussels.
  15. Kayser F.H. 2007. Wiadomości ogólne z zakresu mikrobiologii lekarskiej. W: Mikrobiologia lekarska (pod red. Kayser F.H., Bienz K.A., Eckert J., Zinkernagel R.M., red. nauk. tłum. Heczko P.B., Pietrzyk A.). Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 3-37.
  16. Kucharska E. 2005. Food allergies and food intolerance. W: Toxins in Food (Ed. W.M. Dąbrowski, Z.E. Sikorski). CRC Press LLC. Boca Raton, 112-126.
  17. Li X.Y., Li Z.-X., Lin H., Samee H. 2011. Effect of power ultrasound on the immunoactivity and texture changes of shrimp (Penaeus vannamei). Czech J. Food Sci., 29, 508-514.
  18. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 10 lipca 2007r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U.2007, Nr 137 poz. 966).
  19. Sampson H.A. 2008. Anaphylaxis and food allergy. W: Food allergy. Adverse reactions to foods and food additives (Ed. Metcalfe D.D., Sampson H.A., Simon R.A.), Blackwell Publishing, Massachusetts, Oxford, Victoria, 157-170.
  20. Sicherer S.H., Sampson H.A. 2006. Food allergy. J. Allergy Clin. Immunol. 117, 470-475.
  21. Szymkiewicz A., Jędrychowski L., Wagner A. 2007. Wpływ obróbki termicznej i hydrolizy enzymatycznej na alergenność białek grochu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3(52), 147-158.
  22. Tammineedi C.V.R.K. 2012. Effect of UV-C light, high intensity ultrasound and nonthermal atmospheric plasma treatments on the allergenicity of major cow milk proteins. M.Sc. Thesis, Carbondale University. http://opensiuc.lib.siu.edu/theses/921/ (dostęp: 27.05.2013).
  23. Weber B., Lieners C. Alergia pokarmowa typu III. Rola oznaczania przeciwciał klasy IgG przeciwko antygenom pokarmowym przy pomocy testu ImuPro300. Instytut Mikroekologii, Poznań. http://www.instytut-mikroekologii.pl/wp-content/uploads/2012/08/ImuPro300_lekarz.pdf (dostęp: 21.05.2013).
  24. Wood R.A. 2008. The Natural History of Food Allergy. W: Food Allergy. Adverse Reactions to Foods and Food Additives. Fourth Edition. (Ed. D.D. Metcalfe, H.A. Sampson, R. A. Simon), Blackwell Publishing Ltd, Massachusetts, 461-469.
  25. Wróblewska B., Jędrychowski L. 2003. Wpływ modyfikacji technologicznych na zmianę właściwości immunoreaktywnych białek mleka krowiego. Alergia Astma Immunologia, 8(4), 157-164.
  26. Wróblewska B., Szymkiewicz A., Jędrychowski L. 2007. Wpływ procesów technologicznych na zmiany alergenności żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6 (55), 7-19.
  27. Wróblewska B. Alergeny w żywności. W: Chemia żywności. Składniki żywności (pod red. Z.E. Sikorskiego). Wyd. Nauk. Techn., Warszawa, 90 – 113.
  28. Wróblewska, B. Kaliszewska A. 2011. Immunoreactive and allergenic properties of fermented milk products present on the Polish market. Milchwissenschaft 3, 300-303.
  29. Zawadzka-Krajewska A. 2005. Alergia pokarmowa u dzieci – objawy i leczenie. Alergia 4(26), 41-46.
  30. Zhenxing L., Lin H., Cao L., Khalid J. 2007. The influence of gamma irradiation on the allergenicity of shrimp (Penaeus vannamei). J. Food Eng., 79 (3), 945-949.
  31. Ziajka S., Dzwolak W. 1994. Alergia na białka mleka krowiego. Żyw. Człow. Met. 3, 286-292.
  32. Ziajka S., Dzwolak W. 1998. Mleko krowie – alergia i nietolerancja. Przem. Spoż. 11, 37-38.
  33. Zinkernagel R.M. 2007. Podstawy immunologii. W: Mikrobiologia lekarska (pod red. Kayser F.H., Bienz K.A., Eckert J., Zinkernagel R.M., red. nauk. tłum. Heczko P.B., Pietrzyk A.). Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 38-138.
Strona 4 z 4