Produkty light: Modny, szczupły i zdrowy?

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2013 (57)

Co stosuje współczesny rynek FMCG?

Najbardziej popularnymi zamiennikami tłuszczu obecnie stosowanymi w przemyśle, a umożliwiającymi redukcję cukru, są: skrobia kukurydziana, maltodekstryny, pektyny, żelatyna, guma ksantanowa, guar, karagen oraz białka soi, niskonasycone kwasy tłuszczowe oraz olej słonecznikowy. W przypadku produktów o niskiej zawartości lub bezcukrowych najczęściej stosuje się naturalne lub sztuczne słodziki. Ten temat jest szczególnie istotny dla osób z problemami w stabilizacji glukozy. Dlatego też w rozporządzeniu KE 432/2012, ustanawiającym wykaz dopuszczalnych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, wprowadzono wykaz substancji zastępujących cukier oraz oświadczeń zdrowotnych (ksylitol, sorbitol, mannitol, laktitol, izomalt, erytrytol, sukraloza, polidekstroza i izomaltoza), które jako zamienniki cukru „mogą przyczynić się do zmniejszonego wzrostu glukozy we krwi po ich spożyciu w porównaniu z żywnością i napojami zawierającymi cukier”.

Mając na uwadze powyższe dane nie powinny dziwić nas informacje sprzedażowe z rynku spożywczego. Wg badań Global Industry Analysts, Inc. (GIA) grupami, które najbardziej pobudzają rozwój i wzrost rynku słodzików jest właśnie wzrastająca liczba osób chorych na cukrzycę oraz grupa osób chcących za wszelką cenę utrzymać szczupłą i atrakcyjną sylwetkę oraz jak najlepszy stan zdrowia. Obecnie szacuje się, iż globalnie w 2015 roku wartość rynku wszelkich substancji słodzących może wynosić nawet 670 mld USD. Obecnie wartość rynku słodzików w USA wynosi 1,5 mld USD.

Jednocześnie GIA wskazuje, iż najbardziej rozwijającymi się rynkami będą segmenty skierowane na produkty: sprzyjające redukcji wagi, o niskiej zawartości cukru dla diabetyków i osób dbających o dietę, napoje dietetyczne, produkty sprzyjające higienie jamy ustnej oraz produkty, których cena zależy od wahań cen cukru na rynku.



Tłuszczowe mity

Tłuszcze to składniki pokarmowe pełniące wiele istotnych funkcji w tym metabolicznych, w organizmie i z żywieniowego punktu widzenia istotna jest ich forma i jakość. Tłuszcze są źródłem kwasów tłuszczowych, cholesterolu oraz ułatwiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w nich. Odpowiadają również za prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów, a ich zapasy chronią narządy wewnętrzne. Niekorzystne dla zdrowia jest zaś spożywanie zbyt dużo tłuszczów nasyconych lub zbyt mało tłuszczów nienasyconych.

  • Produkt o obniżonej zawartości: dozwolone oświadczenie dla składników (poza mikroskładnikami) gdy obniżenie zawartości wynosi co najmniej 30% w porównaniu z podobnym składnikiem (wg dyrektywy Rady 90/496/EWG)
  • Produkt lekki powinien spełniać te same wymagania jak produkt o obniżonej wartości
  • Niska zawartość tłuszczu: gdy zawiera nie więcej niż 3 g tłuszczu na 100 g dla produktów stałych lub 1,5% dla produktów płynnych (1,8% dla mleka póltłustego)

(Źródło: Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 PE

W przypadku produktów mleczarskich średnia zawartość tłuszczu w mleku krowim wynosi 3,4% (2,7-5%). Wahania te spowodowane są wpływem czynników takich jak: rasa, wiek i stan zdrowia zwierzęcia, okres laktacji, pasza, częstotliwość dojenia.

Mleko i jego przetwory stanowią główne pokarmowe źródło sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA). Z wielu badań na zwierzętach wynika, że CLA mogą powodować redukcję tkanki tłuszczowej, przy jednoczesnym budowaniu tkanki mięśniowej. Taki mechanizm jest korzystny dla organizmu, bowiem pozwala łatwiej (bez konieczności korygowania sposobu odżywiania) uzyskać żądaną wagę. Badania przeprowadzone na ludziach są niejednoznaczne, jednak wskazują, że CLA mogą mieć wpływ na poprawę trawienia cukrów, w tym zapobieganie insulinooporności. Przypuszcza się, że zmniejszenie spożycia CLA ma związek z ograniczeniem spożycia pełnotłustego nabiału. Jak podają w swojej pracy Agnieszka Białek i Andrzej Tokarz: („Żródła pokarmowe oraz efekty prozdrowotne sprzężonych kwasów dienów kwasu linolowego CLA”), podstawowe źródło tych związków w diecie stanowią właśnie mleko i produkty mleczarskie. Autorzy pracy wskazują, że w komponowaniu racjonalnej diety należy zwrócić uwagę na podaż sprzężonych dienów kwasu linolowego, które wykazują wiele działań prozdrowotnych, m.in.: przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe. Oczywiście badania wymagają kontynuacji, ale już dzisiaj wydaje się, że całkowite usuwanie tłuszczu z mleka i jego przetworów nie do końca jest uzasadnione.

Należy pamiętać, że produkty z mleka tj. sery lub jogurty to doskonałe źródło potrzebnego kościom wapnia, dbającej o młodość skóry i wzrok witaminy A. Coraz więcej badań wskazuje również, że witamina D zawarta w mleku może nas chronić przed cukrzycą, nadciśnieniem, chorobami serca i niektórymi rodzajami nowotworów oraz wspomaga też układ odpornościowy. (Aktualne dopuszczalne oświadczenia zdrowotne dla składników odżywczych umieszczono w Rozporządzeniu KE 432/2012). Nadmierne usuwanie tłuszczu z mleka i jego przetworów może zatem przyczynić się długofalowo do spadku podaży tych składników w naszej diecie.

Strona 2 z 3